Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb magyar brókercég került bajba: péntek reggel érkezik az MNB felügyeleti biztosa a Hungária Értékpapír Zrt.-hez - értesült tőzsdei körökből a Napi.hu.

Lapunk információi szerint a Seres István elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó cégnek sajátkötvény-visszafizetési problémái vannak. A kötvények tulajdonosai túlnyomórészt magánszemélyek.

A zrt. soha nem tartozott a nagy forgalmú BÉT-tagok közé.

A Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosai a társaság jogelődjének számító befektetés közvetítő kft.-t 1993-ban alapították meg, majd 1997-ben alakították át, felügyeleti engedéllyel működő független befektetési szolgáltatást nyújtó társasággá, Biztonság Invest Zrt. néven. A cég 2008 óta Hungária Értékpapír Zrt.-ként szolgáltat.

Honlapja szerint a cég székhelye Cegléden van, emellett Budapesten, a Zsigmond téren működik a központi irodája.

A zrt. alaptőkéje 200 millió forint. A legutóbbi, 2013-as mérlege alapján a társaság 50 százalékban Seres István (elnök- vezérigazgató, igazgatósági tag) és 50 százalékban Kecskés Lászlóné (vezérigazgató, igazgatósági tag) tulajdonában van.

Az MNB szerda délután jelentette be, hogy visszavonta a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolás elindítását. A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a brókerház jelentős összeggel nem tudott ugyanis elszámolni ügyfeleinek. A brókerház ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap kártalanítja majd - írta közleményében a jegybank.

A Buda-Cash-ügy kirobbanása miatt más brókercégeknél is rendkívüli ellenőrzéseket tart az MNB - jelentette be ki Windisch László felügyeleti alelnök február 27-én. Szavai szerint a lehető legrövidebb időn belül az új vizsgálati módszerek használatával a szektor más szereplőinek működését is megvizsgálják.