Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján elérhető tájékoztató szerint a pályázatok támogatására 13 milliárd forint áll rendelkezésre. A keretösszegből 1254 pályázó részesült vissza nem térítendő támogatásban, a nyertesek döntő része hátrányos helyzetű térségekben, jelentős számban új munkahelyen, álláskeresők alkalmazásával valósítja meg beruházását.

A vállalkozások 6541 új munkahely kialakításához, és ezeken a munkahelyeken 4673 álláskereső foglalkoztatásához nyertek el pénzt, de a támogatás egyúttal 17 992 munkahely megőrzését is segíti.

Az NFSZ honlapján elérhető lista szerint a vállalkozások jellemzően pár milliós összegű támogatást nyertek, ám többen örülhettek több tíz- vagy akár százmilliós összegnek is. A legnagyobb támogatásnak, valamivel több mint 338 milliónak a Maxx Pont Ruházati, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. örülhetett. Az elnyert támogatás összege jelentősnek tűnik ahhoz képest is, hogy a cég 2012-ben szerény, 26 millió forintos nettó árbevételt ért el (2011-ben 66 milliós, míg 2010-ben 72 milliós bevételt), s jelenleg egyetlen bejelentett dolgozója sincs (a NAV március végi adatai szerint) - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A használtcikk kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás székhelye 2013 júniusától Tiszakanyár, előtte Nyíregyháza volt, s más volt a tulajdonosa is, tavaly júniusban került az ismert használtruha-láncot működtető Háda György és leánya érdekeltségébe. Ők azonban novemberben kiszálltak a cégből, azóta Háda egyik üzlettársa, Lakatos Roland a tulajdonosa. Lakatos ügyvezetője és résztulajdonos a Háda-1 Kft.-ben - amely jelenleg 721 főt foglalkoztat és nettó árbevétele 2012-ben meghaladta a 8,6 milliárd forintot -, valamint résztulajdonos a 205 milliós forgalmú, 3 dolgozót foglalkoztató, szintén használtcikk-kereskedő Háda Kft.-ben is.

A második helyen, 239,8 milliós munkahelyteremtő támogatással - a 2012-ben 4 millió forintos nettó árbevételt elérő - Pannon Fine Food Kft.-t végzett. A húskészítmények gyártásával foglalkozó vállalkozás jelenleg 11 főt alkalmaz. A képzeletbeli dobogóra a Ruximp Trade Kft. fért fel 239 milliós támogatással, és a hozzá köthető a Ruximp Bt. is nyert még el 83,8 millió forintot, mindkét két cég tulajdonosa Ruck László. A társaság a Heves Megyei Hírlap online változata szerint a támogatásoknak köszönhetően egy 120 embert foglalkoztató passzívház-elem gyár és egy ehhez kapcsolódó, kezdetben 25 később 80 munkahelyet teremtő vakolatrendszer-gyártó üzem kezdheti el a termelést a Bélapátfalvai Ipari Parkban.

Nagyok is nyertek

A támogatást elnyert nagy cégek között megtalálható - 7,5 milliós dotációval - a környezetvédelmi, vízgazdálkodási és turisztikai projektek előkészítésével, pályázatkezeléssel foglalkozó Aquaprofit Zrt. is. A cég 2011-ben még több mint 1,2 milliárdos nettó árbevételt ért el, a következő évben azonban felére, 663 millióra esett forgalma. A társaság idén új megrendelésekhez juthatott, hiszen a cégadatok szerint január-április között 52-ről 68 főre növelte foglalkoztatottainak számát. (Az Aquaprofit két tulajdonosa és vezetője, Nádasi Tamás és Udud Péter részt vett az Új Széchenyi Terv vitairatának előkészítésében is.)

Valamivel több mint 44 millió forint jutott a többek közt francia és hongkongi tulajdonosokkal rendelkező Asiafood Kft.-nek is, a 1,17 milliárdos nettó árbevételű cég jelenleg 165 főt foglalkoztat - ez a szám január elején még csak 120 volt. A gyorsfagyasztott távol-keleti élelmiszereket gyártó cég nem először örülhetett támogatásnak, hiszen egy tavaly júliusi MTI hír szerint 140 millió forintos beruházással, több mint 40 százalékos állami támogatás mellett bővítették gyártókapacitásukat, amivel akkor huszonöt új munkahelyet létesítettek. A verpeléti üzemet 2012 márciusában avatták, akkor az EU és a magyar állam több mint 400 millió forinttal támogatta a beruházást az Észak-magyarországi Operatív Program keretében, míg a helyi önkormányzat jelképes, hektáronkénti ezer forintos áron biztosította a befektető részére a 3,2 hektáros területet.

Valamivel több mint 8 milliós támogatásnak örülhetett a Polgári Bank Zrt., amely decemberben jött létre a korábbi polgári takarékszövetkezet átalakulásával. A 2,1 milliárd forintos alaptőkéjű, országosan 21 fiókkal rendelkező társaság jelenleg 153 főt foglalkoztat.

Az egyik legnagyobb dél-dunántúli közműépítő cég, a Szabadics Zrt. 3,2 milliós támogatást kapott. A tavalyelőtt több mint 9 milliárd forintos árbevételt elért társaság közismert szereplője a nagy értékű, uniós támogatású közműépítési és vízi létesítményeket építő projekteknek - gyakran Közgép Zrt.-vel konzorciumban.

A kézműves fagylaltjairól ismert Hisztéria Cukrászdához köthető egyik vállalkozás, a Hisztéria Kávézó Kft. is nyert el 14 milliós támogatást. A tápiószecsői székhelyű családi cég több mint 40 partnernek szállít Budapesten és Tápiószecső vonzáskörzetében, üzletet működtet többek közt a budapesti Westend bevásárlóközpontban. Ipacs Balázs és családja több mint 25 éve foglalkozik fagylaltkészítéssel, a kft. 2012-ben 89,7 milliós nettó árbevételt ért el, jelenleg 1 főt foglalkoztat.

A teljes lista ide kattintva érhető el.