Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb fejezetéhez ért a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika campusának több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztése, az NKE ugyanis közbeszerzési eljárást írt ki a rendőrtiszti kar képzéséhez egy új oktatási épület és egy 600 fős kollégium kialakítására - derül ki a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portál (KHF.hu) adataiból. A fejlesztés értéke megközelítheti a tízmilliárd forintot.

A beruházás a Ludovika téri főépület mögött, a VIII. kerület, Diószeghy Sámuel utca 38-42. számok alatt valósul meg összesen 17 ezer négyzetméter alapterületen, ebből az oktatási épület a meglévő ingatlan átalakításával hatezer négyzetmétert érintene, míg a kollégium (600 férőhely, plusz 12 vendégszoba és büfé) egy új épület lesz 11 ezer négyzetméter alapterülettel. A kollégium első emeletéről egy gyalogoshíd vezetne át az utca túloldalán létesülő sportközpont lőtér épületéhez - olvasható a közbeszerzési felhívásban. A híd miatt át kell majd tenni az utcában közlekedő trolibusz felső vezetékét is.

WHB és Market Építő

A NKE beruházásain eddig a kormány bizalmát élvező két építőipari cég dolgozott fővállalkozóként: a West Hungária Bau (WHB) Kft. és a Market Építő Zrt. A Market Építő többségi tulajdonrészét tavaly vásárolta meg az Orbán Viktor miniszterelnök egyik barátjaként ismert üzletember, Garancsi István (akinek vagyonát a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa 19 milliárd forintra becsülte). A Fradi-stadiont is építő Market Építő a közelmúltban ugyanakkor újabb nagy állami munkát kapott: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nettó 38,4 milliárd forintért fővállalkozói szerződött kötött vele a 2017-es budapesti úszó világbajnokság központi helyszínének szánt új uszodakomplexum megvalósítására.

A Győrből induló WHB alapító-tulajdonosa is egy milliárdos üzletember, Paár Attila, akinek becsült vagyona 9,3 milliárd forint. A cég a budapesti CET/Bálna kulturális központ kivitelezőjeként lett országosan ismert vállalkozás, az elmúlt néhány évben azonban több állami beruházás megvalósításában is részt vett: az NKE Ludovika főépületének, a Várkert bazár, a Magyarok háza, az energiahivatal felújításában, és megnyerte a Tüskecsarnok befejezésére és egy új uszoda építésére kiírt tendert is.

Első az egyenlők között

A NKE az Orbán-kormány kiváltságokat élvező oktatási intézménye, amely 2012 januárjától jött létre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Rendőrtiszti Főiskola, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem közigazgatás-tudományi karának csatlakozásával, azok jogutódjaként. A kormány 2012 májusában döntött úgy, hogy az NKE-t az egykori Ludovika Akadémia műemléki épületébe és az Orczy-parkban kialakítandó egyéb épületekben költözteti. (Az intézmény terjeszkedésének esett "áldozatul" a Bárka Színház és a Raoul Wallenberg szakképző iskola és gimnázium is, épületeiket a kormány az NKE-nek adta.) A beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, a megvalósítás felelőse az egyes kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs lett.

Az eddigi, a közbeszerzési tájékoztatók alapján látható építések költsége összesen nettó 21,5 milliárd forint volt. Az NKE honlapja szerint a Ludovika campus fejlesztése összesen nettó 30 milliárd forintba kerül, míg az egyetem főtitkára tavaly novemberben 38 milliárdos beruházásról beszélt a Napi Gazdaságnak.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok és a költségvetési törvények alapján a Napi.hu 2012 és 2016 között összesen 31,5 milliárd forint központi költségvetési támogatást számolt össze a NKE projektjeinek megvalósítására. A beruházásokra csak a magyar költségvetésből költöttek, bár a kormány szándéka az, hogy nagyrészt majd uniós támogatásból finanszírozzák - egy 2012. decemberi kormányhatározat szerint az érintett minisztereknek és a beruházásért felelős kormánybiztosnak gondoskodnia kell arról, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban 25 milliárd forint uniós forrás rendelkezésre álljon az állami beruházás megvalósításához.

A Ludovika campus költségvetési támogatása (milliárd Ft)
Költségvetési törvény szerintÁtcsoportosítással plusz forrás
201222,04
20133,40,4 és 0,2
20141,1512,1
20153,6754,01
201612,515
Összesen31,5
Forrás: Magyar Közlöny, Napi.hu-gyűjtés

Mi épül(t) nettó 21,5 milliárdért?

A fejlesztés az egykori Ludovika Akadémia épületének felújításával indult, ami egy év alatt, 2014 márciusára készült el 4,7 milliárd forintért, kivitelezője a WHB volt.

A WHB nyerte meg konzorciumtársaival, az Épkar Zrt.-vel és a PBE Energiamenedzsment Kft.-vel együtt tavaly júniusban az NKE közigazgatás-tudományi karának 600 férőhelyes kollégiumának létesítésére kiírt közbeszerzést is, nettó 4,3 milliárd forintért. A kollégium az Orczy-parkban épül.

A WHB konzorciuma építheti fel az NKE egy új, hatezer négyzetméter alapterületű, 8 szintes oktatási épületet is mélygarázzsal, konyhával és étteremmel - a Wallenberg iskola és a Nagyvárad tér között, ami érinti a Bárka Színház épülete egy részének átépítését, illetve kibővítését is. A cégeket tavaly novemberben választották ki, a szerződés értéke nettó 6,98 milliárd forint.

A Market Építő először 2013 augusztusában kapott megbízást a Ludovika-beruházáshoz kapcsolódóan: a Orczy-park területén található mintegy ötven építmény bontására összesen nettó 272 millió forintért. Majd tavaly július végén megnyerte az NKE új sportcsarnokának és kapcsolódó létesítményeinek (uszoda, multifunkcionális csarnok, bemelegítő csarnok, lőtér, hallgatói központ, szabadtéri sportpályák és akadálypálya) megvalósítására kiírt közbeszerzést nettó 5,3 milliárd forintért.

Újabb 37 milliárdos fejlesztés indulhat

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter májusban jelentette be, hogy a kormány újabb, 37 milliárd forintos fejlesztést tervez a NKE-n, de egy ilyen beruházásnak akkor van értelme, ha elérik, hogy Magyarországon csak a közszolgálati egyetem biztosítson rendészeti, közigazgatási és államtudományi képzést. Majd júniusban a miniszter be is nyújtotta az Országgyűlésnek az NKE államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot. E szerint ősztől csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást.

Nem pályázhat akárki

Az NKE most kiírt közbeszerzésén az a cég vagy konzorcium tehet ajánlatot, amelynek magasépítésből az elmúlt három évben összesen legalább nettó 12 milliárd forint árbevétele volt (új cég esetében nettó 4 milliárdos bevétel kell). Rendelkezni kell legalább 500 millió forint készpénzzel vagy szabad hitelkerettel.

Az ajánlattevőnek fel kell tudni mutatni - többek közt - az elmúlt öt évben legalább két, egyenként nettó 4 milliárd forint értékű "közhasználatú építmény" generálkivitelezésére vonatkozó magasépítési referenciát, valamint részt kellett venni különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzés/beruházás megvalósításában, amely rendőrségi oktató/kiképző tevékenységet is végző intézmény céljait is szolgálja. A nyílt közbeszerzési eljáráson augusztus 25., 10 óráig lehet ajánlatot tenni. A nyertessel generálkivitelezői szerződést kötnek, amelynek időtartama 500 nap lesz.