Az Antenna Hungária (AH) Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (Aszáz százalékos részvénycsomagjának megvételéről írt alá adásvételi szerződést március 26-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kizárólagos tulajdonában álló NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a francia műsorszóró szolgáltatást ellátó TDF S.A. (TDF) leányvállalatával - jelentette be a fejlesztési tárca.

A szerződés értelmében az AH május 30-ával a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést, valamint szolgáltatást ellátó állami társaság tulajdonába kerül.

Már 2013. májusában a sajtóhírek arról szóltak, csaknem hat év után ismét új tulajdonosa lehet az Antenna Hungáriának, a lehetséges vevők között a hírek szerint az állam is ott lehet, amely így beléphet az elektronikus tartalomtovábbítás piacára..

A tranzakció - amely magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az AH-nak nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását - összesen 55,9 milliárd forintra (körülbelül 180 millió euróra) értékeli a céget, melynek a módosított EBITDA1-ja (a megszűnt analóg tv- sugárzást kivéve) a 2014. március 31-i pénzügyi évet bezáróan 5,59 milliárd forint (körülbelül 18 millió euró).

A TDF 2013-ban indított el egy tendert az AH 100 százalékos tulajdoni hányadának értékesítésére, melyre a magyar állam vevőként jelentkezett.

A lépés összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a nemzeti infokommunikációs stratégiával - nyilatkozta Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója.

"A magyar állammal kötött szerződésnek kifejezetten örülünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a TDF vezetésével az AH sikeresen jutott el az analóg tévé világából a digitális korszakba - nyilatkozta Olivier Huart, a TDF elnök-vezérigazgatója.

A magyar állam 2005-ben értékesítette az AH 75 százalék plusz egy szavazatot biztosító részvénycsomagját a Swisscom Broadcast AG-nek, amely később a társaság 100 százalékos tulajdonosává vált. A Swisscom 2006-ban zártkörűvé alakította a cég működését, nem sokkal később pedig a TDF-fel állapodott meg az eladásáról 80,7 milliárd forintért.

Az Antenna Hungária Zrt. fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, előfizetéses televízió műsorszórás, hosting és karbantartási szolgáltatások telekom szolgáltatóknak és egyéb telekommunikációs szolgáltatások és megoldások vállalati ügyfeleknek. Az elmúlt években a telekommunikációs szolgáltatások jelentős fejlesztésének köszönhetően a cégcsoport egyre nagyobb szerepet tölt be a távközlés területén is, 1998 óta üzemelteti Országos Transzport Hálózatát, amely egy nagysebességű, az egész országot lefedő digitális, mikrohullámú gerinchálózat.
Leányvállalata a Hungaro DigiTel Kft. (HDT), mely társaságban 55 százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkezik, a kisebbségi 45 százalék a Portugal Telecom Group tulajdonában van. A HDT meghatározó európai műholdas távközlési szolgáltató, amely magas színvonalú telekommunikációs megoldásokat biztosít mind az állami-, mind a magánszféra szereplőinek. A HDT működésének mindenkori legfontosabb tényezője az ügyfelek távközlési igényeinek professzionális és sokrétű kiszolgálása egy biztonságos műholdas kapcsolatrendszer segítségével (VSAT). A HDT legnagyobb ügyfele a magyar állam.