Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elsőrendű vádlott a gyanú szerint még 2015 októbere előtt jutott hozzá a hamis bankjegyekhez ismeretlen forrásból. Összesen 13 500 eurónyit (mintegy 4 millió forintnyit) adott el a saját éttermében. A hamis bankjegyeket ez a másodrendű vádlott három másik társával hozta forgalomba.

A gyakorlatuk az volt, hogy az interneten keresztül vásároltak műszaki cikkeket, elsősorban mobiltelefonokat. A hirdetőket azzal hívták fel, hogy a készülékeket megvásárolják, de külföldről érkeznek és sietnek, ezért csak euróval tudnak fizetni. A találkozó során az eladók a műszaki cikkekért cserébe a hamis 100 euró címletű bankjegyeket átvették, a visszajáró összeget pedig a vádlottaknak átadták. A négy férfi ezután a mobiltelefonokat a Keleti pályaudvarnál ismeretlen személyeknek értékesítette, a hasznon pedig osztoztak. A vád szerint a fenti módon 80 darab hamis bankjegyet hoztak forgalomba (közel 2,5 millió forint értékben).

Az ügy hatod- és hetedrendű vádlottja a vád szerint szintén szerzett a hamis bankjegyekből, majd azokat különböző kereskedelmi helyeken - gyorsétteremekben, üzletekben - használták fel fizetésre.

A megszerzett és felhasznált hamis bankjegyek közepes minőségű, megfelelő képzettség és gyakorlat nélkül azonban megtévesztő hamisítványok voltak.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottak többségével szemben bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat: öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket ezért.

Hasonló báncselekményekért ítélték el egy év hat hónapra Veress Áront, a Fidesz ifjúsági szervezetének korábbi elnökét. A férfi 2015 februárjában bukott le, mert a Keleti pályaudvarnál megpróbált beváltani egy hamis százeuróst. A pénzváltó észlelte, hogy a bankjegy hamis, és a rendőrök elfogták. Ruházatának átvizsgálásakor további hamis bankjegyeket találtak nála, majd lakásán 297 - feltehetően hamis - száz-, valamint öt húszeurós bankjegyet foglaltak le.