Minden neves magyar tanácsadó cég és ügyvédi iroda az MKB-eladáson dolgozott az elmúlt fél évben, a finisben két New York-i private equity társaság, a J.C. Flowers & Co. és a Ripplewood Holdings maradt le. Ezek a cégek valóban alacsonyabb ajánlatot adtak be, mint a nyertes ajánlattevő - írja e heti számában a Figyelő. A lap információi szerint Jiri Svarc (JPMorgan), Nemescsói András (DLA Piper) és Semsey Barna (Szingapúrban élő befektetési bankár) rakta össze az MKB-dealt.

Az MNB múlt heti bejelentése szerint az állami tulajdonú MKB Bank Zrt. 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlására három ajánlat közül a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló konzorcium tagjait választotta győztesnek. Ennek tagjai: a Blue Robin Investments S.C.A., a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, részesedésük a zárási feltételek teljesülését követően 45-45-10 százalék lesz az MKB-ban.

A vezető tanácsadó, a JPMorgan az iparági információk alapján egymilliárd körüli összeget kaphatott. Az Index úgy tudja, hogy más tanácsadócégek is akár több százmilliós szerződéseket kaptak a pár hónapos MKB-s munkára. Komolyabb feladatokra be lett vonva az EY, a PwC, a CBRE, a DLA Piper, a Deloitte vagy a KPMG is. Ha ezek átlagosan csak kétszázmilliót kaptak, míg a JP Morgan egymilliárdot, akkor kétmilliárd felett jár a tanácsadói költség a 37 milliárdért értékesített MKB kapcsán. Felmerül a kérdés, hogy minek vette meg a magyar állam a bankot, ha lényegében semmilyen szükséges kereskedelmi banki tudás nem állt rendelkezésre kellő mértékben az MNB-ben.

Német tulajdonosa hamarosan eladja a két MKB-biztosítót is, a Figyelő szerint a CIG tűnik a befutónak.

A bank vevői mögé beálló végső befektetők kiléte és tőkéjüknek eredete a közvélemény számára egyelőre nem ismert, a két győztes alapkezelő vezetőjét, Jaksa Jánost (Minerva) és Rakesh Aggarwalt (Blue Robin) a Figyelő bemutatja cikkében.

Rakesh Kumar Aggarwal eredetileg mérnök, de jó üzleti iskolákba járt, vagyonos, főleg médiaérdekeltségei vannak Indiában. Az MKB lesz az első európai pénzügyi befektetése a Blue Robin alapnak. Azt nem lehet tudni, hogy mennyiben a saját pénze van ebben az offshore befektetőcégben vagy ki másnak a pénzét kezeli. Az biztos, nehéz dolga lesz, a Figyelő egyik forrása szerint, ha az MKB előző bajor tulajdonosa (Bayerische Landesbank) nem tudta megakadályozni, hogy szétlopják a bankot az egyes itteni vezetők, akkor hogyan gondolja ezt majd ő hétezer kilométerről megakadályozni.

Még furcsább a másik 45 százalékos tulajdonos, a Minera Tőkealap, és vezetője, Jaksa János szerepe - írja az Index a Figyelőre hivatkozva. Jaksa nem túl ismert raiffeisenes középvezető volt korábban, majd egyes barátai szerint 20 év után egyszerűen valami újra vágyott. Ezért nem érdemi összegért megvett egy nem működő, eredetileg még az EU-s Jeremie alapokra sikeretlenül apelláló tőkealapot, a Minervát. Majd azonnal kapott ismeretlenektől 31 milliárdot, és egyből megnyerte az MKB privatizációs pályázatát is. "Én úgy tudtam, hogy a private equity a legnagyobb farkú fiúk terepasztala, oda nem lehet egyszer csak odaugrani és track record nélkül leakasztani 100 millió eurót" - mondta lapnak egy nemzetközi bankár.