A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. november 14-től felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-hez és a Platinum Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt.-hez. Az MNB pénteken határozatokban közzétett intézkedéseit a pénzügyi vállalkozások tőkehelyzete, s a jogszerű működés szavatolásának szükségessége indokolta - áll a jegybanki közleményben.

A felügyeleti biztosok pénteken átvették a pénzügyi vállalkozások irányítását azok igazgatóságaitól, s gondoskodnak a megfelelő működésről - közölte a jegybank. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált biztosok kirendelése visszavonásig, de legfeljebb egy évre marad érvényben. Határozataiban az MNB egyéb korlátozó intézkedéseket nem hozott a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-vel (amely a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. többségi tulajdonában áll), illetve a Platinum Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt.-vel szemben.

A Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt. tulajdonosai a 2013-as beszámoló alapján

Forrás: Igazságügyi Minisztérium Cégszolgálat

A pénzügyi vállalkozásoknál hitelt felvett vagy faktorálási ügyletben résztvevő ügyfeleknek a szerződésesekben vagy az azt kiegészítő általános szerződési feltételekben meghatározott módon változatlanul teljesíteniük kell törlesztési kötelezettségüket.

Bajban a magyar milliárdos bankja

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez november 4-től rendelt ki felügyeleti biztosokat az MNB, valamint korlátozásokat léptetett életbe a hitelintézetnél. Széchenyi Bank 2010-es alapítása óta 100 százalékos magyar tulajdonú pénzintézet. A magyar állam 2013. június 21-én hárommilliárd forint névértékű új részvény lejegyzésével 49 százalékos, kisebbségi minősített befolyást szerzett a bankban. Az 51 százalék pedig  a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül Töröcskei Istváné, az ÁKK Zrt. vezérigazgatójáé. Töröcskei a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2014-es lista szerint 14,2 milliárd forintos becsült vagyonnal a 45. leggazdasgbb magyar.