Töröcskei István újabb cége juthat a megszűnés sorsára. Az MNB - a Pénzügyi Stabilitási Tanács felhatalmazása alapján, Windisch László alelnök aláírásával - ugyanis ma közölte a február 19-i dátumú határozatát, amelyben visszavonta a Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt. pénzügyi szolgáltatási engedélyét, egyúttal kezdeményezte a cég felszámolását.

A bedőlt faktoringcég felszámolója - a törvényi szabályozásnak megfelelően - a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. lesz.

Az MNB még 2014. november 14-től rendelt ki felügyeleti biztosokat a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-hez és a Platinum Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt.-hez. Az intézkedéseket akkor a pénzügyi vállalkozások tőkehelyzete, s a jogszerű működés szavatolásának szükségességével indokolták.

A Platinium felügyeleti biztosa Jendrolovics Pál Péter volt, vélhetően ő lesz a felszámolóbiztosa is.

A 2013-as mérleg szerint a zrt. 32,26 százalékos tulajdonosa a Simicska Lajos üzletemberhez köthető Mahir Zrt. volt, míg Töröcskei István nevén közvetlenül 2,58 százalékos rész volt. A társaság jegyzett tőkéje 93 millió forint.

Forrás: IM E-beszámoló