Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezetben 0,7 százalékkal, az EU 28 tagállamában pedig 1,1 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása májusban az első szezonálisan kiigazított becslések szerint. Miközben áprilisban, havi összevetésben, az eurózónában még 0,3 százalékos, az unió egészében pedig 0,2 százalékos növekedést regisztráltak. Éves szinten májusban az euróövezetben 2,6 százalékkal, míg az unióban 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

Az Eurostat adatai szerint a legnagyobb mértékben Magyarországon bővült az építőipari termelés májusban, a növekedés áprilishoz képest 7,6 százalék, tavaly májushoz viszonyítva pedig 35,3 százalék volt. Ahogy arról a Napi.hu korábban beszámolt, mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 27,2, az egyéb építményeké 46,7 százalékkal.

Havi összevetésben 3,6 százalékkal Bulgária áll a második helyen, megelőzve Olaszországot, ahol 2,7 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása májusban. Éves összehasonlításban is Bulgária követi Magyarországot, 11,9 százalékos növekedéssel. (A statisztika hiányos, mert 11 országból még nem érkeztek májusi adatok.)

A legnagyobb havi szintű csökkenést Szlovéniából, Svédországból és Szlovákiából jelentették, ahol 10,6 százalékkal, 7,1 százalékkal, illetve 4,9 százalékkal esett vissza a termelés májusban. Éves összevetésben a legnagyobb csökkenést Romániában regisztrálták (-16,7 százalék), majd Spanyolország (-5,6 százalék) és Szlovákia (-2,1 százalék) következik.