A Közép-Európában tevékenykedő MediHelp International egészségbiztosító a Telki Kórházzal együttműködve külföldön is igénybe vehető egészségbiztosítással lépett a magyar piacra - jelentette be Zahal Levy, a biztosító elnök-vezérigazgatója, valamint Kovács Gábor, a kórház alapító tulajdonosa csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az egészségügyi szolgáltatást a Telki Kórház biztosítja, de ha ott nem vehető igénybe a szükséges kezelés vagy beavatkozás, akkor ezt külföldi magánklinikán végzik el - mondta Molnár Júlia, a kórház igazgatója.

Ez a biztosítás abban különbözik több más egészségbiztosítástól, hogy nem a magyar állami egészségügy szolgáltatásait veszi igénybe, hanem kizárólag magánszolgáltatók látják el a betegeket. A biztosítás díja a szerződő korától, illetve a földrajzi kiterjedtségtől függ. Az alapcsomag éves díja 35 év alatti ügyfélnél évi 1000-1200 euró, a díj 5 éves ugrásokkal emelkedik, a biztosítást 64 éves korig lehet megkötni.

A MediHelp Bulgáriában, Romániában és Magyarországon működik, a következő megcélzott hely Lengyelország. Jelenleg néhány ezer egészségbiztosítási szerződéssel rendelkezik a társaság, de 5 éven belül 500 ezer ügyfélre számít a régióban - mondta Zahal Levy.

Kovács Gábor az együttes finanszírozást hiányolta a magyar egészségügyi piacon. Ennek lényege, hogy a kötelező állami egészségbiztosító minden szolgáltatásnál kifizeti az általa vállalt összeget, függetlenül attól, hogy azt állami vagy a magánszolgáltató nyújtja. Az üzleti biztosítás így a magánszolgáltató valós ára és az állami biztosító által fizetett összeg közti különbséget vállalná, ezért jóval olcsóbb lenne a mostaninál - mutatott rá.

A Telki Kórház éves működési költségéből 10 százalékot - 150 millió forintot - vállal át a tulajdonos. Kovács Gábor a magánbiztosításoktól azt reméli, hogy a kórház képes lesz fenntartani önmagát.