Az eredmények alapján a megkérdezett európaiak 44 százalékával már legalább egy alkalommal előfordult, hogy késve fizették be számlájukat az elmúlt 12 hónap során - ennek fő oka az, hogy nem állt rendelkezésükre a számlák rendezéséhez szükséges összeg.

Görögországban a legmagasabb a késve fizetők aránya, a megkérdezettek 76 százaléka nem fizetett időben. Dániában és Spanyolországban a legalacsonyabb a késve fizetők aránya, de még itt is a lakosság 31 százaléka, azaz közel minden harmadik ember fizetett határidőn túl az elmúlt évben. Magyarországon ez a mutató 64 százalék, amivel csak Görögországot előzzük meg az európai rangsorban.

Az európaiak 27 százaléka állítja, hogy időnként nem tudja visszafizetni tartozásait. Az ebbe a csoportba tartozók anyagi helyzete jelenleg rosszabb, mint tavaly volt, valamint reményeik is kedvezőtlenebbek pénzügyeik jövőjét illetően. Európai összehasonlításban a megkérdezettek csaknem 30 százalékának az adósságok visszafizetése problémát jelent, a magyaroknál az arány csaknem 40 százalék. Az átlagnál nagyobb arányban gondolják úgy a magyarok, hogy a rendelkezésükre álló pénz nem elegendő egy kiegyensúlyozott élethez (15, illetve 25 százalék).

Az európaiak elsősorban banki forrásból próbálják megoldani anyagi gondjaikat, míg Magyarországon inkább a család és a barátok nyújtanak segítséget. Mind az európai, mind pedig a magyar megkérdezettek ötöde ért egyet azzal, hogy a pénzügyi edukáció hiánya szerepet játszik a rossz anyagi helyzet kialakulásában.

A magyar adatok alapján bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók a tavalyi évhez képest kedvezőbben látják a jövőt; 4 százalékkal többen bíznak abban, hogy személyes pénzügyi helyzetük javulni fog, és ugyanennyivel nőtt azok aránya is, akik hosszútávon is bíznak ebben.

Az Intrum Justitia követeléskezelő csoport évente elkészíti európai fogyasztói fizetési jelentését, az idei kutatásban 21 ország 21 317 európai - köztük 1005 magyar - polgár vett részt.

Tízből három magyar megkérdezettben merült már fel a külföldre költözés gondolata pénzügyi helyzete miatt. Ez az arány a kutatásban résztvevő országok közül - Görögország mellett - hazánkban a legmagasabb. A legnépszerűbb célországok Ausztria, Németország és Nagy-Britannia. Összességében azonban kevesebben terveznek a külföldre költözéssel, 5 százalékkal csökkent a pénz miatt elvágyódók aránya.