Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank közleménye szerint a Mátra Takarékszövetkezet többek között megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési művelet összegének visszatérítésére, a pénzforgalmi számlanyitásra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, a hatósági átutalások kezelésére, valamint az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó rendelkezéseket.

Az MNB szerint a jogszabálysértés több esetben huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn.

A jegybank határozatában a Mátra Takarékszövetkezetet a bírság mellett kötelezte arra, hogy 2018. február 28-ig orvosolja a jogszabálysértéseket. (Betéti tendert tartott az MNB.)

Kitértek arra is, hogy az MNB a pénzforgalmi ellenőrzések során kiemelten kezeli az ügyfelek jogainak megsértését, mivel a fizetési lánc két végén álló ügyfelek nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Ezért a jegybank fontosnak tarja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésekor.