A kis és közepes vállalkozások beruházási hajlandóságának egy éve tartó folyamatos visszaesése ellenére a lízingpiacon egy év alatt jelentősen, több mint 60 százalékkal nőtt az új gépberendezés finanszírozás összege. Az új gépjármű értékesítésen belül azonban továbbra is alacsony, 30 százalékos a finanszírozás részesedése.

2011 első háromnegyed évében a lízingpiacon a finanszírozott összeg 248,6 milliárd forint volt. A finanszírozott összeg negyedéves alapon az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékkal növekedett. Az ezt rögzítő 50 548 darab szerződés negyedéves alapon 34,8 százalékos visszaesést jelentett. Az adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a lízingpiac már túljutott a mélyponton és a konjunkturális szakaszba lépett. Ugyanakkor ez a pálya több szempontból is kockázatokkal övezett.

Egyfelől a keresleti szerkezetben is megmutatkozik, hogy elsősorban a közvetlenül vagy közvetve exportra termelő vállalatok teljesítenek jól. Ezek körében a nem teljesítési ráta növekedése is megállt és finanszírozási helyzetük is kedvezőbb lett. Ugyanakkor ezek a vállalatok is még fokozottan érzékenyek a nemzetközi konjunktúra állapotára, mivel még nem tudták teljes mértékben visszanyerni pénzügyi erejüket. A lakossági kereslet, illetve a belföldre termelő vállalatok kereslete továbbra is alacsony. Ebben a körben a finanszírozási helyzet kedvezőtlen, egyes esetekben kifejezetten rossz. A nem teljesítési ráta csökkenő ütemben növekvő, illetve új ügyfelek esetén a törlesztő képesség jóval kockázatosabb.