Az MNB olyan tulajdonosi struktúrát részesít előnyben, amely biztosítja, hogy az MKB független és erős tagja marad a magyar bankszektornak, és nem olvad bele egy létező entitásba - fogalmazott a hírügyökségnek adott interjúban Balog Ádám.

A bank eladásáról szóló MNB-bejelentés pénteken jelent meg.

Balog szerint a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnének, sőt nyíltan arra törekednek, hogy némi külföldi tulajdon is legyen a bankban. Az MNB szélesre tárta a kaput a legkülönfélébb lehetséges vevők előtt - írta a portfolio.hu.

Az értékesítést egy befektetési bank szervezi, a tervek szerint 10-20 százalékot megtartana az állam a bankban. Balog szerint utóbbiból az új tulajdonosok is profitálhatnak, de még nem született erről döntés.

A Reuters megjegyzi: az év első felében 4 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az MKB, szemben az egy évvel korábbi 15,3 milliárd forinttal. Balog szerint a nem teljesítő eszközök közelgő leválasztása okozhat egyszeri veszteségeket a banknál, ez azonban nem fogja rombolni tőkemegfelelését, amely június végén 14,7 százalékon állt. Jövőre mérsékelt nyereségre, majd nagyobbra számítanak. A 700-750 millió eurónyi nem teljesítő hitel 25-30 százalékát addig is még megvásárolhatják magánbefektetők, a folyamatban lévő tranzakciók néhány héten belül záródhatnak.