Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik nyári hétvégén 6 megyében ellenőrizte a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata a Tisza menti éttermekben, vendéglátóhelyeken, büfékben forgalmazott hal és haltermékek származását. Az akció során felkeresett, összesen 49 vendéglátó egység közül 9-ben találtak igazolatlan eredetű halat, illetve halterméket az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását.

A hatóság összesen 527 kg haltermék forgalomba hozatalát akadályozta meg, valamint további 84 kg haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött. A forgalomból kivont termékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kg) szerepelt, továbbá - az egyéb kisebb tételek mellett - előfordult közel 100 kg keszegféle, mintegy 50-50 kg szürkeharcsa filé és süllő.

A helyszínen megsemmisített túlnyomórészt keszegfélék (57 kg), ezenkívül törpeharcsa (9 kg), ezüstkárász (7 kg) és fogas filé (7 kg) voltak.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírságot szab ki az igazolatlan eredetű, nem nyomon követhető halat, halterméket forgalmazó természetes vagy jogi személyre.

A jelenlegi ügyben érintett vendéglátó egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, melynek során - az igazolatlan eredetű hal fajától, mennyiségétől függően - a kiróható bírság 100-500 ezer forintig terjedhet. (Kaukázusi kefíreket vizsgált a hatóság.)