Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Versenyhivatal  (GVH) a kommunikációs kampány 2015 júliusa és augusztusa között megjelent tájékoztatásait vizsgálta. E kampány üzenete az volt, hogy a Telekom 4G mobilinternetet többen használják, mint a Telenor vagy a Vodafone 4G mobilinternet-szolgáltatását - adta hírül a hivatal.

A GVH jogsértőnek ítélte meg a Telekom kommunikációját, mert az összehasonlító reklámokban nem teljesült az ellenőrizhetőség követelménye. A Telekom által hivatkozott NMHH gyorsjelentések - lévén azok nem tartalmaznak adatokat a 4G hálózat használóiról, és ilyen gyorsjelentés utoljára 2014 januárjában készült - alkalmatlanok a kampányban megjelenített állítások alátámasztására.

A GVH döntésében kimondta azt is, hogy nem lehet tárgyilagos az az összehasonlítás, amely nem ellenőrizhető - figyelemmel arra, hogy a versenytörvény szerint egy jogszerű összehasonlító reklám lényeges, meghatározó, jellemző és ellenőrizhető tulajdonságra vonatkozhat, és az összehasonlítás csak tárgyilagosan történhet.

A GVH szerint az összehasonlító reklámok csak olyan esetekben képesek erősíteni a vállalkozások közötti versenyt és szolgálni ezáltal a fogyasztók érdekeit is, ha az ilyen reklámok fogyasztók általi ellenőrizhetősége biztosított. Az ellenőrizhetőség követelménye főszabályként nem teljesül, ha egy összehasonlító reklám hitelessége csak egy bírósági perben vagy egy hatósági eljárásban ellenőrizhető. A jelen ügyben érintett 4G mobilinternet-szolgáltatás piacán 2015-ben jelentős és viszonylag gyors ütemű hálózatfejlesztések történtek, amelyek a piac átrendeződését eredményezhették. A GVH meggyőződése, hogy ilyen körülmények között tisztességtelen olyan, a piaci verseny befolyásolására képes összehasonlító reklámok közzététele, amelyek valóságtartalma, hitelessége majd csak később, akár évek elteltével állapítható meg, amikor azok már kifejtették hatásukat.

A bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott a GVH. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a 4G szolgáltatás újszerű és összetett jellege miatt még jórészt ismeretlen volt a fogyasztók széles körében, ami jelentős információs aszimmetriát okozott a szolgáltató előnyére.

A GVH egyúttal megszüntetett két, szintén a Telekommal szemben indított eljárást, amelyekben a Telekom 2015 októbere és novembere közötti "4G Tesztelték, bizonyított" szlogenű kampányának, valamint a 2015 decemberében zajlott "Ha számít a gyorsaság" szlogenű kampányának tájékoztatásait vizsgálta.

A Magyar Telekom azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan bíróságon támadja meg a határozatot. Felidézték, hogy a GVH egy korábbi határozata miatt szintén bírósághoz fordultak, két másik kampányuk esetében pedig a hivatal nem talált jogsértést. Hozzátették, hogy az elmúlt hónapban jogerősen pert nyertek a Vodafone ellen, amely kifogásolta, hogy a Magyar Telekom a három magyarországi szolgáltató 4G hálózat sebességét hasonlította össze egy korábbi kampányában.