Ma jelent meg a CIB Bank éves jelentése, amely alapján a 2015-ös 40 milliárd forintos veszteség után tavaly 12 milliárd forintos nyereséget ért el a társaság IFRS szerint.

Az eredményjavulás mögött nagyjából háromnegyed részben a hitelezési értékvesztés eltűnése, illetve a végrehajtott értékvesztés-felszabadítás (nettó 4,9 milliárd forint) áll, továbbá negyedrészt a kereskedési tevékenység eredménye, a bankadó csökkenése és a több mint 3 milliárd forintos költségmegtakarítás pedig bőven kompenzálta a nettó kamatbevételek csökkenését.

Az eredmények a bank szerint azt igazolják, hogy a CIB univerzális bankként, országos lefedettségű hálózattal képes fenntartható módon nyereségesen működni - írta a portál.

A csoport tőkemegfelelési mutatója 21,8 százalék volt 2016-ban.

A CIB Bank 7,3 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a lakossági jelzálog alapú hitelezésben, 8,1 százalékos részesedéssel az egyik legnagyobb szereplő a vállalati hitelezés piacán. Jelentős mértékben nőtt súlya a befektetési alapoknál, 7,3 százalékot érve el 2016-ban.

A társaság szerint a CIB Bank tulajdonosa, az Intesa Sanpaolo változatlanul támogatja a csoportot annak érdekében, hogy az hosszú távon is fenntarthatóan nyereségesen működjön. A lakossági és a kkv-szegmensekben a piaci részesedés további növelése a cél.