Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap értesülései szerint bő kéthónapos tárgyalássorozatot követően a napokban aláírta Andy Vajna a TV2 megvételéről szóló szerződést. Úgy tudják, hogy a kontraktust hamarosan a csatornát másfél éve megszerző menedzserek, Simon Zsolt és Yvonne Dederick is ellátja kézjegyével, és a szerződéskötést még a héten be is jelentik.

Vajna állítólag a jelenlegi tulajdonosi kör valamennyi tartozását átvállalja és ki is fizeti őket. Simon Zsolt és Yvonne Dederick a hírek szerint pénzügyileg nem jár rosszul az eladással, többet kapnak a médiavállalkozásért, mint amennyit eddig fizettek érte. A tranzakció értéke összességében minden bizonnyal meghaladja a 20 milliárd forintot, amit Vajna nagyrészt hitelekből fedez.

A szerződés aláírása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az új tulajdonos már jövő héten házon belül lesz, hiszen az akvizíciót még a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, illetve vannak egyéb olyan szerződéses ügyei is a csatornának, amit a váltás előtt rendezni kell. Év végére ugyanakkor egész biztosan a Fidesz-közeli vállalkozó tulajdonába kerül a második legnagyobb hazai kereskedelmi csatorna.

Amint arról beszámoltunk, a csatona évek óta masszívan veszteséges, és csak a tulajdonosi hitelek tartották életben. Amikor a csatorna két évvel ezelőtt tulajdonost váltott, akkor 5 milliárd forintos árról szóltak a pletykák.

Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, a TV2 Kft. tavaly 7,9 milliárdos hitelt kapott nem kapcsolt vállalkozástól a tevékenységéhez. A kötelezettségállománya év végén meghaladta a 15,1 milliárd forintot.

A VS.hu korábbi információi szerint nem kell sokáig aggódnia az új tulajdonosnak, hogy lesz-e elég bevétele. Készül ugyanis az a kormányrendelet, amely terjesztési díjat szab ki a kábeltévé-szolgáltatókra, amelyek ezentúl nem ingyen kapják meg a lehetőséget, hogy kínálatukban benne legyenek a nagy nézettséget hozó kereskedelmi csatornák, köztük a TV2. Ez önmagában évente akár 5 milliárd forintnál is nagyobb összeget hozhat immár Andy Vajnának - írja a portál.

A Céginfo.hu adatai szerint a Magyar Broadcasting Co. Kft. a AV Investments Kft. érdekeltségébe tartozik, ennek Andy Vajna a minősített többségi tulajdonosa, valamint kisebbségi részesedése van még benne a Las Vegas-i székhelyű Cinergi Pictures Entertainment Inc.-nak.