Az Erste Group az alaptőkét korlátozottan érintő rendkívüli tételekről és az euróövezet perifériájához kapcsolódó kitettségének erőteljes visszanyeséséről döntött hétfőn. Ennek keretében a bank közleménye szerint megkezdődik az Erste Bank Hungary felkészítése arra, hogy a bank újrapozícionálás után a pénzintézet ellenállóbbá váljon a magyar gazdaságpolitikai kockázatoknak. Így az anyabank a magyar leányvállalatát mintegy 600 millió euróval feltőkésíti, ám ezzel párhuzamosan leépítések is várhatóak az elkövetkezendő időszakban.

A közlemény kiadását követő bécsi sajtótájékoztatón Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója egy, az intézkedések nyomán várható esetleges leépítésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: ez még nem került szóba, még nem tettünk semmilyen bejelentést drasztikus létszámleépítésekről. Reméljük, hogy a közeljövőben ezügyben tisztábban látjuk, miként tudunk igazodni a várható gazdasági fejleményekhez az érintett országokban, Magyarországot kivéve. Természetesen meg kell várnunk, hogy mi történik a következő 3-6 hónapban, de  "Magyarországot kivéve, más országokban, nem látjuk szükségét a létszám radikális csökkentésének ".

A pénzintézet közleményében a Magyarországot érintő átpozicionálást azzal indokolta, hogy a magyar bankszektor működésébe történő folytatólagos és egyre intenzívebbé váló kormányzati beavatkozás nyomán az Erste Group igazgatósága átértékelte Magyarország középtávú kilátásait, valamint ennek megfelelően módosítja stratégiáját és üzleti modelljét. Az aránytalanul nagy bankadó 2010-ben történt bevezetése után a magyar parlament a közelmúltban elfogadta azt a törvényt, amely a bankok lakossági devizahitelek követeléseit mintegy 25 százalékkal csökkenti, amennyiben az adós 2011. év végéig benyújtja igényét a devizahitel végtörlesztésére.

Habár - a közleményben fogalmazottak szerint - a törvényt az Erste Group megtámadja, azonnali lépés keretében tartalékot szükséges képeznie a 2011. évben a számítások szerint a törvény közvetlen és közvetett hatásaiként, valamint az üzleti stratégia kiigazítása következtében az Erste Bank Hungary-nél várhatóan jelentkező 500 millió eurós nettó veszteség ellensúlyozására.

Az Erste Group ezért a következő döntéseket hozta:

  • A Postabank 2003. évi megvásárlásához kacsolódó goodwill teljes egészében leírásra kerül adózás előtt 312 millió euró (adózás után 312 millió euró) értékben. Ez az egyszeri teher kihatással lesz a 2011. évi eredménykimutatásra, de nem érinti sem a szabályozók által előírt tőkét, sem a dologi javakat.
  • A devizahitelek forinthitelekre történő kényszerű és nem piaci értéken történő átváltásából fakadó veszteségek ellensúlyozására adózás előtt 200 millió euró értékű tartalék képzése történik meg, 25 százalékos árfolyamveszteséget feltételezve és azt, hogy a devizahitelesek 20 százaléka él a végtörlesztés lehetőségével.
  • A jogbiztonság csorbulása és a magyar gazdaság kilátásainak visszaesése okán az NPL-fedezeti rátát (NPL=non performing loan) 50-ről 62 százalékra emelik, amely további adózás előtt 250 millió euró kockázati céltartalék megképzését teszi szükségessé.
  • A fentiek eredményeként az Erste Bank Hungary-t mintegy 600 millió euróval fogják feltőkésíteni.

A jövőben az Erste Bank Hungary helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít. Az Erste Bank Hungary felmondta a hitelközvetítői szerződéseket, és jelentősen javítani szándékozik az ügyfélkiszolgálás minőségén a meglévő fiókhálózatban. A változások következtében a piaci részesedés rövid távú csökkenése előfordulhat, de a lépések idővel lecsökkentik az anyavállalati finanszírozásra való támaszkodást, minimalizálva az az Erste Group belpolitikai kockázatoknak való kitettségét.

Amellett, hogy megtámadja a devizahitelek végtörlesztését kedvezményes devizaárfolyamon biztosító törvényt, a Erste Bank Hungary kiemelten fontos feladata az, hogy továbbra is kitart meglévő ügyfelei mellett. Meglévő forintlikviditására alapozva a bank forint alapú hitelkiváló hitelt biztosít azon ügyfelei számára, akik részt kívánnak venni a végtörlesztési programban és megfelelnek a hitelezési feltételeknek, de ehhez nem rendelkeznek elegendő megtakarítással.

Az Erste Group igazgatóságának meggyőződése az, hogy az Erste Bank Hungary üzleti modelljének a csehországi és szlovákiai üzleti modellel való harmonizációja, valamint a BCR-ben meglévő részesedésének kibővítése, továbbá a CDS-portfolió csökkentésének folytatásával az Erste Group vállalatcsoport közép- és hosszú távon jelentősen megerősödik a mindenkori gazdasági környezet minőségétől függetlenül - áll a bank közleményében.

Így értékeljük a bejelentéseket - szakértői kommentár

Az Erste szemmel láthatóan a maximumra húzta a magyarországi kockázati elemek súlyozását, s ezért mintegy 600 millió eurós feltőkésítést vállal az Erste Bank Hungary-nél A 312 millió értékű goodwill leírása nem érinti sem a szabályozók által előírt tőkét, sem a dologi javakat. A bank első körben a folyósított devizahitelek 20 százalékának végtörlesztésére számít, amire 60 milliárd forintnyi tartalékképzés válik szükségessé. Kissé érthetetlenebb az a lépés, amely szerint a bank vezetősége a hazai szabályozói környezet bizonytalansága okán a nem teljesítő hitelek (NPL) arányának növelésére számít, ezért annak fedezeti rátáját 62 százalékra emeli.

A nagy kérdés, hogy az intézkedések milyen további lépésekkel fognak járni - hiszen a lépések nyomán még az MKB tavalyi leírásait meghaladó, bőven 200 milliárd forint feletti veszteségre lehet számítani a banknál. A bank közleménye egyelőre csak a hitelközvetítői szerződések felmondását említi, s arról beszél, hogy a fiókhálózat megerősítése a cél, ám aligha elkerülhető, hogy mind a hálózatat, mind a dolgozókat illetően komoly döntések szülessenek. Híreink szerint ezek egy részét már be is jelentették a banknál.

A másik fő üzenete a mostani közleménynek, hogy az anyabank a mostani lépést követően talán az eddiginél gyorsabban szakítja le magáról a magyar leánycéget, így csökkentve "az Erste Group belpolitikai kockázatoknak való kitettségét."

Nagy László Nándor