A Takarék Csoport központi bankjának új igazgatósági és fb-tagjai a szövetkezeti hitelintézeti integráció és a takarékszövetkezetek elismert vezetői lettek. A bank részvényesei a Takarékbank belső igazgatósági tagjának választották Vida Józsefet és Szabó Leventét, továbbá a közgyűlés döntése nyomán az igazgatóság külső tagja lett Hartmann Imre (Pannon Takarék), Osztrogonácz Gábor (Szigetvár Takarék), Bogdán János (B3 Takarék), Vargáné Králik Katalin (Centrál Takarék) és Moizs Attila (Mecsek Takarék).

A Takarékbank új fb-tagjai Sebestyén István (Fókusz Takarék), Gáspár Csaba (Hungária Takarék), Krausz Róbert (Kelet Takarék), Varga Antal (Országos Takarékszövetkezeti Szövetség), Turi Dénes (Országos Takarékszövetkezeti Szövetség), Ölveti Zsolt (Hajdú Takarék) és Görög Tibor (Pillér Takarék) lettek.

A bank új igazgatósága és felügyelőbizottsága az MNB hozzájárulását követő alakuló ülésén választja meg a testületek új tisztviselőit.

Új vezetést választottak az Integrációs Szervezetben is

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) mai közgyűlésén a szervezet tagjai új igazgatósági tagokat választottak.

A közgyűlés összehívására és az új igazgatósági tagok megválasztására azért került sor, mert az igazgatóság eddigi tagjai lemondtak tisztségükről. A döntés oka, hogy a 2016. november 17-én megjelent kormányhatározatnak megfelelően szétválasztják az integráció központi szerveinek funkcióit és feladatköreit: a Takarékbank kizárólag az üzleti, míg az SZHISZ a szektor prudenciális irányításáért lesz felelős. Az integrációs szervezet eddigi vezetői - Vida József, Osztrogonácz Gábor és Hartmann Imre - az új rendszerben elsősorban az integráció üzleti tevékenységét kívánják segíteni, ezért a jövőben a Takarékbank tisztségviselőiként folytatják munkájukat.

A közgyűlés a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. javaslata alapján hétéves időtartamra az SZHISZ igazgatósági tagjának választotta Simon Katalint, az MFB vezérigazgató-helyettesét, Tófeji Edinát, az M7 Takarék Szövetkezet elnök-ügyvezetőjét, valamint Tajthy Attilát, az SZHISZ korábbi jogi, titkársági és szabályozási osztályának igazgatóját.

Az igazgatóság tagjai Tajthy Attilát választották az SZHISZ igazgatóságának elnökévé. Távozott ugyanakkor az integrációs szervezet eddigi ügyvezetője, Gázmár Zoárd, munkáját az igazgatóság döntése értelmében Tajthy Attila veszi át. Az SZHISZ felügyelőbizottsága változatlan összetétellel folytatja munkáját.

Az új igazgatósági tagok:

  • Simon Katalin 48 éves, jogi egyetemet végzett, kereskedelmi üzemgazdászként gazdasági diplomát szerzett. A szakember 25 évnyi bankszakmai tapasztalattal rendelkezik, 1992-2013 között az MNB-nél dolgozott, kezdetben treasury területen, majd 2000-től kezdődően különböző vezető pozíciókban: a kockázatkezelési, a bankműveleti, majd a készpénzlogisztikai szakterületet irányította. Ezt követően, 2014-2016 között az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető-helyetteseként az operációért felelt, 2016. november 28. óta az MFB befektetésekért felelős vezérigazgató-helyettese.
  • Tófeji Edina a takarékszövetkezeti pályafutását 1991-ben kezdte a Lenti és Környéke Takarékszövetkezetnél, ahol a ranglétrát végigjárva 1996-tól töltötte be az ügyvezető igazgatói munkakört. A szakember 1999-ben egy négyes egyesülési folyamat aktív résztvevőjeként segítette a Dél-Zalai Egyesült Takarék létrejöttét, melyben szintén ügyvezető igazgatóként végezte munkáját 2016. május 23-ig, amikor az elnöki pozíció betöltésére is felkérést kapott. 2016-ban a Dél-Zalai Takarék irányítása mellett egy hármas fúzió előkészítésén és végrehajtásán dolgozott, melynek eredményeként 2016. szeptember 30-án létrejött M7 TAKARÉK elnök-ügyvezetőjévé választották. Tófeji 1998-ban banki tanácsadó, 2000-ben közgazdász diplomát, 2012-ben jogász doktori címet, majd 2016-ban munkajogi szakjogász végzettséget szerzett.
  • Tajthy Attila 50 éves, a jogi egyetem elvégzése után két évig ügyvédjelöltként dolgozott, 1993-ban ügyvédi szakvizsgát tett. A szakember 1992-től a Raiffeisen Bank jogelődjénél, az Unicbanknál helyezkedett el, ahol kezdetben a jogi területen dolgozott, a bank vezető jogtanácsosa, majd a követeléskezelési terület vezetője lett. Időközben pénzügyi jogi tudását banki szakjogászi másoddiplomával bővítette, közgazdasági ismereteit pedig a Manchester Business School-on 2000-ben szerzett MBA diplomával gazdagította. A szakember két éve dolgozik a takarékszövetkezeti szektorban: 2014-től az Alsónémedi Takarékszövetkezet válságkezelője és első számú vezetője volt, 2015-től pedig az Alsónémedi Takarékszövetkezetet befogadó B3 Takarék stratégiai alelnöke volt. Ez év nyarától az SZHSZ Szabályozáspolitikai, jogi, titkársági és kommunikációs területeinek igazgatója.