Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Földet a gazdáknak! programhoz kapcsolódó MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram tőketörlesztést előíró szabályainak módosításával a hitelt felvevő földművelők választhatják meg a tőketörlesztés gyakoriságát. A negyedéves törlesztési periódusok helyett választhatnak éves tőketörlesztést is, ez esetben azt is meghatározhatják, hogy melyik negyedévhez tartozó fordulónapot választják a tőketörlesztés időpontjának.

A módosításra azért van szükség, mert a mezőgazdasági termelés éves ciklusai eltérőek az egyes ágazatokban, a gazdák pedig különböző időszakban jutnak bevételhez. Így az MFB döntése alapján a földvásárlási hitelprogram feltételei igazodnak a gazdák igényeihez, megkönnyítve, illetve tervezhetőbbé téve a gazdálkodást - közölték. A kamattörlesztés változatlanul naptári negyedévenként esedékes.

Az MFB a döntés megkönnyítésére hitel-kalkulátort tett közzé honlapján, amelynek segítségével a tőke- és kamattörlesztések könnyen kiszámíthatók.

A közlemény szerint az MFB és a hitelprogram közvetítői feladatait ellátó Budapest Bank azon dolgozik, hogy a gazdák minél előbb hozzájussanak a földvásárláshoz szükséges összeghez. A Budapest Bank ennek érdekében még a konkrét hitelkérelem benyújtását megelőzően hitelígérvényeket bocsátott ki az árverések előtt, illetve - nem megvárva a Nemzeti Földalappal (NFA) kötött szerződések hatályba lépését - a konkrét hiteligények elbírálását is gyorsított eljárásban kezdte meg.

A Budapest Bank adatai szerint a hiteligénylések száma folyamatosan emelkedik. A befogadott hitelkérelmek száma meghaladja az ezret, összegük 22 milliárd forint fölött van, a jóváhagyott hitelkérelmek száma pedig megközelítette a 800-at, összegük csaknem 14,5 milliárd forint.