Az utóbbi hónapokban a piacon elérhető lakossági betéti ajánlatok kamatai jelentős mértékben csökkentek, azonban az ügyfelek számára egyéb szempontok is kezdenek előtérbe kerülni, amikor pénzügyeiket tervezik.

Napjaink gyorsan változó világában egyre kiemeltebb szerepet kapnak a rendszeres megtakarítások: akár egy régóta vágyott cél eléréséről, akár nem várt kiadásokra való tudatos felkészülésről beszélünk.

Az Erste Bank a változó ügyféligényeket kiszolgáló, rendszeres, kis összegű megtakarítást támogató termékkel állt elő a közelmúltban. A CélBetét megtakarítási számla lehetőséget biztosít arra, hogy akár havi pár ezer forinttal elkezdjük a takarékoskodást egy általunk megálmodott cél megvalósítására vagy tudatosan felkészüljünk a nem várt kiadásokra. A rendszeresen megtakarító ügyfeleket az Erste Bank az átlagos betéti kamatoknál magasabb kamattal jutalmazza a félretett összeg függvényében.

A CélBetét megtakarítási számla díjmentesen igényelhető az ügyfél Erste Banknál vezetett bankszámlájához. A takarékoskodás bármekkora összeggel elindítható azonban diákok esetében már havi 2 ezer, felnőttek esetében már havi 5 ezer forint megtakarítással kiemelt kamat érhető el. A betét összege havonta rendszeresen vagy egy-egy alkalommal is növelhető, és bármikor - komolyabb kamatveszteség nélkül - hozzáférhető. A megtakarítás további előnye, hogy nem csak bankfiókban, hanem TeleBankon keresztül és NetBankban is megnyitható, sőt, a NetBankban személyre szabható, hiszen a kitűzött célnak akár saját elnevezést is lehet adni.

A rendszeres megtakarítások tervezésében az Erste Bank honlapján elérhető önálló CélBetét kalkulátor nyújt segítséget, ahol az oldalra látogató megadhatja, hogy havonta mekkora összeget tud félretenni és hány hónap szükséges a kitűzött cél eléréséhez. A kalkuláció segítségével pedig könnyen látható, hogy a kiválasztott futamidő elteltével hogyan gyarapodik a takarékoskodó vagyona.

Váratlan kiadásra és lakásra egyaránt spórolnak

Az eddigi tapasztalatok alapján a termék értékesítése sikeres az ügyfelek körében, a kalkulátor oldalát a 2014. júniusi indulás óta már több mint húszezer felhasználó kereste fel.

Az ügyfelek által megnevezett célok és időtávok szerteágazóak. Sok ügyfél rövid távú, csupán néhány hónap alatt elérhető célra gyűjt, így például utazásra, kerékpárra, tanulásra, esküvőre, de emellett számos olyan ügyfél is van, aki hosszabb távlatban gondolkodik, és 1-2 év alatt elérendő célra, mint házra, lakásra, autóra tesz félre havonta.

A CélBetét megtakarítási számla alkalmas rövid vagy hosszú távú takarékosodásra, álmok megvalósítására vagy biztonsági tartalék képzésére és mindez napi egy kávé árának spórolásával elérhető.