Kedden a Mall.hu kirendeltségein razziát tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza délután elment a Mall.hu Lehel tér közelében lévő kirendeltségére, átvételi pontjára, de az zárva volt. A bejáraton egy üzenet volt, miszerint technikai okok miatt zárva tartanak.

A Mall.hu weboldalán is a következő üzenet jelenik meg: "Tájékoztatjuk, hogy átvételi pontjaink és ügyfélszolgálatunk technikai okok miatt jelenleg nem elérhető."

Lecsapott a NAV

Kérdésünkre a NAV közölte: a NAV pénzügyi nyomozói az NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatalával együttműködve nagyszabású, országos akciót hajtottak végre, aminek célja egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezet felszámolása. A bűnszervezet tagjai ellen 4,5 milliárd forint összegű költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás.

Papíron veszteséges a cég

A Mall.hu-t működtető Internet Mall Hungary Kft. éves beszámolói szerint 2014 és 2016 között 9-11 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 0,9-1,6 milliárdos veszteséget termelt - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A magyar cég közvetlen tulajdonosa a hollandiai bejegyzésű Netretail Holding B.V. Az anyavállalatot 2015-ban vásárolta fel a cseh hátterű Rockaway Capital nemzetközi tőkebefektetési vállalat. (A Rockaway-é az arukereso.hu-t működtető Online Comparison Shopping Kft. is.)

"A mai nap során egy munkavállalónk tevékenysége kapcsán a NAV és az NNI helyszíni vizsgálatot kezdeményezett társaságunknál. Mindenben együttműködünk a hatóságokkal annak érdekében, hogy a nyomozást mielőbb megnyugtatóan lezárhassák, a nyomozás sikere érdekében további információt jelenleg nem áll módunkban megosztani" - reagált a Mall.hu a keddi NAV-akcióra. "A hatósági intézkedés miatt vásárlóink megrendeléseit jelenleg nem tudjuk teljesíteni, de minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a normál üzletmenetet és a megrendelt árukat kiszállítsuk" - írta a cég állásfoglalásában.

A GKI Digital idén júniusban publikált toplistája szerint a Mall.hu a negyedik legnagyobb forgalmú magyarországi webáruház.