Arra e felvetésre, hogy a bírálók szerint a nyugati bankok Magyarországra érkezve semmibe vették az erkölcsi normákat, Varga azt felelte: ez nincs így. Szavai szerint a külföldi bankok a legtöbb esetben tartották magukat a jogi szabályozásokhoz, de előfordult, hogy etikátlan üzleti gyakorlatot folytattak - különösen a devizahiteleknél. Az volt a gond, hogy alapvető kérdések nem voltak rendezve a hitelszerződésekben, a bankok szabadon módosíthatták a kamatokat, és ezt gyakran meg is tették. A miniszter ugyanakkor megjegyezte: az osztrák bankok mellett a magyar OTP is hozzájárult ahhoz, hogy tömegtermékké váltak a devizahitelek.

Az év végéig teljes egészében megszülethet a törvény a devizahitelek kivezetéséről, a hitelek forintra váltásáról - mondta Varga. Szavai szerint a jelenlegi helyzet fő felelősei a bankok, furcsa lenne, ha a költségeket az állam venné magára.

A miniszter úgy látja, a magyar piacnak még mindig megvan a vonzereje, hiszen számos nagybank egyértelműen jelezte, hogy továbbra is maradni kíván az országban.

Arra a felvetésre, hogy a törvénnyel utólag nyúlnak bele a bankhitelszerződésekbe, a miniszter azt mondta: "kínosan ügyelünk rá", hogy az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatok megfeleljenek az alkotmányosság követelményeinek.