A Metro szerint nem egyértelmű ugyanis, hogy a vasárnapi zárva tartás vonatkozik-e a vállalkozók és intézmények partnereként működő áruházláncra.

Ennek alapja az lehet,hogy a tavaly december 30-án kihirdetett, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény a kiskereskedelmi tevékenység fogalma kapcsán a 2005-ös kereskedelemről szóló törvényben szereplő definíciót használja. Márpedig eszerint a kiskereskedelmi tevékenység "a üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is". Márpedig a Metro alapvetően nagykereskedelemmel foglalkozik.

A Spar Magyarország pedig azt közölte a lappal, hogy a élelmiszerlánc-felügyeleti díj idei növekedése miatt minden működési területen jelentős megtakarítást kell elérniük. Ennek részeként lelassítják a munkaerő-toborzást, eredményességüket pedig idén is felülvizsgálják. Mindez akár áruházak bezárásával is járhat - ennek kalkulációi most is folynak -, de elbocsátásokat jelenleg nem terveznek. Az áruházak megszüntetése nem extrém jelenség - hívták fel a figyelmet a Sparnál -, a lánc 2011-2014 között 11 áruházat zárt be, hogy költségeit racionalizálja - írta a Világgazdaság.