A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az Európai Bizottság számviteli szabályozást érintő tervei szerint 2015-ben a könyvelésben megszűnik az operatív lízing, helyette vagy eladásként vagy bérletként kell feltüntetni az adott ügyletet.

A még hatályos rendszer a bizottság szerint többek között azért nem megfelelő, mert egy adott ügylettel kapcsolatban egyre kevésbé volt fontos maga a tranzakció, sokkal inkább számított az, hogy számviteli szempontból annak milyen eredménye van. A pénzügyi lízing például növeli egy társaság mérlegfőösszegét, míg az operatív nem, az költségként kerül a könyvelésbe. Nem szerencsés, ha egy finanszírozási konstrukciót e számviteli szempontok, s nem az üzleti stratégia határoz meg.

A dolgok azért nem ennyire egyszerűek, az operatív lízing sok szempontból különbözik a bérlettől − mondta lapunknak Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Az operatív lízingnél a cég keresi meg azt, akitől az adott eszközt vagy szolgáltatást lízingelni kívánja, míg a bérletnél ez fordítva van. Arról nem beszélve, hogy számos konstrukció szolgáltatás igénybevételéről szól, aminek nincs sok keresnivalója a mérlegben.

Eredetileg onnan indult az új standard kialakítása, hogy a vállalatok ügyletei váljanak transzparensebbé. Egy repülőgép-finanszírozás esetében van annak relevanciája, hogyan jelenik az meg a mérlegben. Ez ugyanis olyan volumenű fejlesztés, ami alapvető hatással van a cég megítélésére. Ugyanez egy céges autóflotta esetében nyilván nincs így.

Azt egyelőre nem lehet meghatározni, mely termékek maradhatnak fenn az új standard életbe lépését követően. Valószínűleg a bonyolultabb termékek "élnek túl", hiszen azok összetettségük miatt nem helyettesíthetők másfajta konstrukciókkal. Szintén eséllyel maradhatnak a piacon a tömegtermékek, amelyeket népszerűségük fenntart. Más, kevésbé keresett termékek azonban vélhetően eltűnnek, pontosabban más termékekbe olvadnak.