Az indítvány szerint - és az életben is tapasztalható volt -, hogy az elmúlt években a kgfb-t kínáló egyes biztosítók az új ügyfelek szerzésének reményében az új biztosítási időszakra az az új ügyfelek részére tettek, így a régi ügyfelek szerződések az új kötésekhez képest rosszabb lett. Ez ellen a fifikásabb ügyfelek újrakötéssel védekezhettek - ám a javaslat ennek a rendszernek vetne végett, vagyis a biztosítóknak korábbi ügyfeleik hűségét tudják tarifáikkal elismerni.

A javaslat szerint a jövőben az évforduló előtt minden ügyfelet értesíteni kell arról is - várható díjak mellett -, hogy a új tarifa a már meglévő ügyfél számára nem lehet kedvezőtlenebb az új szerződésekhez képest. A javaslat azt is kimondaná, hogy a tarifák alakításában csak a hűséget lehetne honorálni.

A javaslat több szempontból is figyelemre méltó - hisz először is egyértelműen a versenyt korlátozza - így nem tudni, hogy a látszólag kedvező módosításnak milyen hatásai lesznek hosszabb távon a kgfb-piacon.

A javaslatot nem a kormány, hanem Gulyás Gergely és Balla György fideszes képviselők nyújtották be - így viszont még hatástanulmányt sem kellett készíteni. A javaslat - már csak az előterjesztők személye miatt is valószínűsíthető - várhatóan parlamenti vitára kerül - így abból záros határidőn belül törvény is lehet. Ha ez megtörténik, akkor a januártól meghirdetésre kerülő új tarifákra már vonatkoznának az új szabályok.