Több olyan filmre válthatnak majd jegyet a nézők ősszel, amelyeket a Filmalap támogatott, így már pontosabb képet lehet majd kapni az új finanszírozási rendszerről. A forgalmazók eddig öt film bemutatójának időpontját jelentették be, az Utóéletet már szeptember 11-től vetítik, míg a mintegy 300 millió forint támogatást elnyerő Swinget az ünnepi időszakra időzítették, így december 4-én kerül a mozikba.

További hat film már elkészült, de még nincs pontos időpont a bemutatójára. Ebbe a kategóriába tartozik a szintén mintegy 300 millió forint támogatást kiérdemlő, Árpa Attilához köthető Argo 2 című alkotás, illetve a világhírű magyar mentőkutyáról szóló Mancs című film is.

Jelenleg négy filmet forgatnak. Közülük Goda Krisztina Veszettekje gyártását 693 millió forinttal támogatta a Filmalap. Producere Kálomista Gábor, aki a 2012 januárja óta már három filmmel pályázott sikeresen, a Coming out mellett a Kakukkfiók és a Drakula lakópark című alkotásokra már mintegy egymilliárd forint támogatást nyert el. Napokon belül kezdődik a 285 millió forintot elnyerő Tiszta szívvel forgatása is, mely egy kerekesszékes bérgyilkos banda története. Augusztusban összesen négy filmnek ért véget a forgatása. A Filmalap legutóbbi döntésével pedig 267 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Dumapárbaj címmel készülő filmnek és talán már decemberben be is mutathatják.

Az idei első félévben 4,8 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, ez 11 százalékos növekedés 2013-hoz képest - mondta a lapnak Feldmájer Sándor. A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. A jegypénztáraknál 6,5 milliárd forint maradt, ami szintén jelentős növekedés, hiszen tavaly ilyenkor még csak 5,8 milliárd forintnál tartott a számláló. Nem drágultak tovább a mozijegyek, jelenleg 1362 forintot kell fizetni átlagosan egy belépőért - olvasható a lapban.