A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Továbbra sem zárult le a felszámolás alatt levő Budapesti Vegyi Művek (BVM) Zrt. Illatos úti telephelyének Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által indított szabálytalansági eljárása, holott a szervezet több hónapja kezdte meg a vizsgálatot. Nem járult hozzá az Illatos úti telep több mint egymilliárd forintért értékesítéséhez, holott a területet éveken át próbálta eladni a felszámoló sikertelenül. Végül az Árkád Nyíregyháza Kft. tett vételi ajánlatot, de épp az NFÜ visszahúzódása miatt nem jutott birtokon belülre, hogy megkezdje a terület környezetvédelmi tehermentesítését. Időközben a terület körül egy "hulladékzsonglőr" is feltűnt, aki a telepen már bontani akarta az értékes színesfémet, de a veszélyes hulladékhoz nem nyúlt volna hozzá.

Közben zajlanak a korábban megindított perek is − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke. Hozzátette, egyelőre vizsgálják a jogászok, hogy a területen mi az NFÜ státusa. "Szerintem nem csak szabálytalansági eljárásra lenne szükség" − fogalmazott. Az egykori gyártelepen ugyanis − bár a környezeti kármentesítésre eredetileg uniós támogatást nyert el az akkor még működő BVM, majd a felszámolás után a támogatás kedvezményezettje a kijelölt felszámoló lett, aki később közbeszerzési eljárás keretében talált vállalkozót a kármentesítésre − annak ellenére sem végezték el a szükséges munkálatokat, hogy végül is az állam, miután kiderült, hogy ezt a tevékenységet tulajdonképp nem lehetne uniós forrásból finanszírozni, mintegy 1,5 milliárd forintot fizetett ki a beruházásra.

Az szintén a szabálytalanság vélelmét veti fel, hogy bár több alvállalkozó is tevékenykedett a területen, őket a mintegy 800 millió forintnyi biztosítékból fizették ki. (A BVM egyébként 1,4 milliárd forint uniós támogatást kapott kármentesítésre − a szerk.)

Az NFÜ mindenesetre már valamennyi érintett szakhatóságot értesítette arról, hogy az egykori ipari területen továbbra is ott vannak az ivóvízbázist szennyező anyagok. Eddig egyelőre a környezetvédelmi felügyelet lépett, és kötelezte a telek tulajdonosának képviselőjét arra, hogy végezze el a kármentesítést − mondta Petykó Zoltán. Mivel azonban a felszámolás alatt lévő BVM ügyében több per is zajlik a tulajdonjog megállapítása érdekében, ezért egyelőre a kármentesítés is áll. (Épp az NFÜ szabálytalansági eljárása miatt nem nyúlhat senki a veszélyes hulladékhoz, amelynek elszállítása, újrahasznosítása több száz millió forintba kerülne. Az Árkád például 1,2 milliárd forintért jutna a telekhez, ennek kisebbik része készpénz, nagyobbik része a telek megtisztításának költsége.)

Az szintén kérdéses, hogy az NFÜ által már több milliárd forintra tehető kármentesítés költségeit végül ki fogja állni. Az NFÜ álláspontja szerint ez nem az ő feladatuk. Megoldást jelenthetne az állami tulajdonba vétel, erről azonban még nincs döntés. Kérdés, hogy a több évig eladhatatlan terület mitől lett hirtelen ilyen fontos az állam számára, amikor végre sikerült értékesíteni.