A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű Aqua-Pet Italgyártó és Kereskedelmi Kft. palackozó üzem ellen, mivel mikrobiológiai szennyezettséget állapított meg több raklapnyi ásványvíznél - közölte a vidékfejlesztési tárca.

A kiadott közlemény szerint a kft. működését a hatóság tavaly szeptemberben hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újra indulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz (ezen a néven - bár a közlemény nem említi - a Lidl forgalmazza a terméket, saját márkás vízként), illetve a szintén kétliteres S-Budget (ez pedig a Spar saját márkája) széndioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. E baktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utal, hiszen a coliform baktériumok az emlősök, így ez ember bélcsatornájában élnek.

Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, a 75 (Saguaro) és a 211 (S-Budget) raklapnyi ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte a forgalomból történő kivonását, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására. Egy-egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

Ellentmondó eredmények - reagál a Lidl

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés és vízbiztonsági főosztályának jegyzőkönyve szerint, amelyet a diszkontlánc az ásványvíz szállítójától kapott meg - három mintavétel történt a közleményben említett, november 25-ei lejárati szavatosságú termékből és mindhárom negatív volt - közölte a Napi Gazdaság Online-nal Tőzsér Judit, a Lidl pr-vezetője. Hozzátette: az újabb eredményről a társaság csak a sajtóból értesült.

Aláhúzta: a Lidl azonnali hatállyal leveszi a polcokról a terméket, és a gyártótól származó szénsavmentes vizekből (minden lejárati időre vonatkozóan) mintát vesz, amelyet független laborral vizsgáltat be. Addig, amíg e vizsgálatok eredménye nem születik meg, zárolják az érintett gyártótól származó szénsavmentesvíz-készleteket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fogyasztókhoz mennyi szennyezett víz kerülhetett ki. Arra vonatkozóan a minisztérium válaszát várjuk, hogy a palackozó milyen retorzióra számíthat. Ezidáig hiába kerestük a kft.-t is a nyilvánosan elérhető telefonszámain.

A vizeket a csányi Pannon-Aqua kútból palackozzák

A csányi, Sashalmi dűlői székhellyel bejegyzett Aqua-Pet Kft.-t 2005-ben jegyezték be, tulajdonosa az üdítőital és ásványvízgyártással foglalkozó, szintén csányi székhelyű, Pannon-Aqua '95 Zrt. - derül ki a PartnerControll.hu adataiból Az Aqua-Pet 2010-ben 332,9 millió forint nettó árbevételt ért el, ami jelentős visszaesést jelent a 2008-as 751,4 millióhoz képest.

A vizeket a Heves megyei Csány melleti Sashalmi dűlőben, a Pannon-Aqua kútból palackozzák. A 2010-ben 2,3 milliárd forintos nettó árbevételt elért Pannon-Aqua honlapja szerint az ott "palackozott kálcium, magnézium, hidrogén-karbonát tartalmú természetes ásványvíz a pleisztocén jégkorszak idején szivárgott a mélybe, körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt". A Pannon-Aqua a Magyar Ásványvíz Szövetség tagja.

A Pannon-Aqua tulajdonosa a műanyag csomagolóanyagokat gyártó, nagyrédei székhelyű Gyh-Pack Ipari és Kereskedelmi Kft., amely a cégadatok szerint jelenleg felszámolás alatt áll. E cég tulajdonosa két magánszemély, Balázs Zoltán és Győri Csaba, akik több vállalkozásban is érdekeltek.

MFB-hitelt is kapott a Pannon-Aqua

A kereskedelmi márkás szegmens fejlődése miatt határozta el a Pannon-Aqua, hogy 2007-ben kapacitásbővítő beruházást valósít meg, amelyre létrehozta az Aqua-Pet Kft.-t - derül ki az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapjáról. Az új 8800 négyzetméteres gyártóegység felépítését (csarnok, vízkezelő, gépészet, raktárak, irodák) az MFB vállalkozásfejlesztési hitele is támogatta.

A magyar ásványvíz piacon a Pannon-Aqua által gyártott ásványvizek voltak az első kereskedelmi márkaként forgalomba kerülő termékek - írta korábban az MFB.