Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük - kezdi az eligazítást az NFH. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek. A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre (triciklik, játékrollerek, játékgördeszkák, játékautók) terjedt ki. A laboratóriumban 9 fajta rollert (8 fajta játékroller és 1 fajta sportroller), 6 fajta triciklit, 4 fajta játékautót és 3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek. A vizsgálaton megfelelt és elbukott termékek listája itt érhető el.

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, az azért baj, mert a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel. Egy esetben előfordult, és sérülésveszéllyel jár az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, hegesztési varratok hegyesek voltak.

Ha érdekli, hogyan zajlik egy ilyen laborvizsgálat, ne hagyja ki az alábbi videót!

A kifogásolt triciklik a stabilitásvizsgálatoknál buktak el, azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel (3 fajta tricikli). Ezeknél a termékeknél is találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket (1 fajta tricikli), illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat (3 fajta tricikli).

Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is - a gyerekek ujjai itt is könnyen becsípődhetnek.

A vizsgált játék gördeszkák viszont mind teljesítették a szabvány követelményeit.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni. Mivel minden második termék fennakadt az ellenőrzésen, a termékek vizsgálatát az NFH folytatni fogja.

Az NFH alig egy hónappal ezelőtt a mágneses játékokat is vizsgálta, ott is többet találtak veszélyesnek, így betiltásra érdemesnek.

Az NFH - saját bevallása terén - a veszélyes termékek felkutatásában évek óta élen jár az európai társszervezetek rangsorában, Magyarország 2014-ben összesen 291 riasztást küldött a rendszerbe, amiből 264 volt súlyosan veszélyes. Ezen riasztások több mint felét a ruházati termékek, 16-16 százalékát villamossági termékek valamint játékok, gyermekeknek szánt termékek tették ki.