Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Möbelix bútorlánc magyarországi boltjaiba is érkeztek olyan bögrék, amelyeknél fennáll a kobalt kioldódásának veszélye - derül ki az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) közleményéből, amelyről a Mindenár.hu adott hírt.

A termékről a következőket kell tudni:

  • neve - Gustel,
  • űrtartalma - 210 ml,
  • tételazonosítója - L ZDZX5.

Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat, kérjük hogy, aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő kávés csészével ne használja tovább - írta a hivatal. A Möbelix pedig a honlapján azt kéri, hogy akik vásároltak a bögrékből, vigyék vissza valamelyik áruházba, és ott vissztérítik a vételárat.

A Nébih a kobaltos bögrék miatt egy rövid kisokost is összeállított arról, hogy a kobalt miért veszélyes. A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be - áll az anyagban, amely szerint a visszahívott bögrék rendszeres használata egészségügyi szempontból kockázatos.