Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A bizottság akciói alááshatják a külföldi befektetéseket és az üzleti hangulatot Európában, és fenyegetést jelenthetnek az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti gazdasági partnerség szellemére" - hangoztatta kedden kiadott közleményében a washingtoni tárca, amely tisztességtelennek és a joggal ellentétesnek tartja, hogy Brüsszelben visszamenő hatályú adózási döntéseket hoztak, megkérdőjelezve az önálló tagországok adószabályainak érvényességét.

A minisztérium ugyanakkor jelezte azt is, hogy szoros figyelemmel követi az ügy alakulását, és továbbra is együttműködik az Európai Bizottsággal a vállalati adóbázis eróziójának megakadályozására irányuló közös cél elérésében.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket. Brüsszel az ugyancsak amerikai Amazon online kereskedőház és McDonald's gyorsétterem-lánc adózási egyezségeit is vizsgálja, tavaly pedig 30 millió euró elmaradt adó visszafizetésére kötelezte a Starbucks amerikai kávézóláncot. Az Európai Unió becslése szerint 50-70 milliárd euró adóbevételtől esnek el az uniós tagországok központi költségvetései a nemzetközi nagyvállalatok kreatív adóalap-csökkentő gyakorlata következtében.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport állam-, illetve kormányfői tavaly fogadták el a multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlatának felszámolására irányuló akciótervet. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott 15 pontos tervben egy olyan egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzat létrehozását tűzték ki célul, amely a továbbiakban nem teszi lehetővé az agresszív adótervezést e cégcsoportok számára, azaz abban az országban kell adózniuk, ahol a valós tevékenység, érték és így a bevétel keletkezik.