A repülőtéri irányítást, a forgalom irányítását ne kelljen az unalomig ismert toronyból végezni, ami a reptér közepén áll, hanem olyan technológiával felszerelni egy nagy szobát, ahonnan mindent látunk, hallunk, és talán még biztonságosabban tudjuk irányítani a forgalmat - mondta az InfoRádiónak Hangyál Gyula, a Hungarocontrol légiforgalmi igazgatója. Hozzátette: ez a szoba bárhol lehet, nem kell a repülőtéren lennie, akár egy pincében is helyet kaphat.

"Hiszen amit a toronyból lát az irányító, már ha jó az idő, azt kamerákon keresztül, nagy monitorokon megjelenítve tennénk a falra, egy panorámaképen, és kisebb monitorokon mindazokról a helyekről, ahol különösen fontos, hogy lássuk a forgalmi helyzetet: a futópálya küszöbe, ahova leszáll a repülőgép, vagy ahonnan éppen indul, kereszteződési pontok. Ezeket mind kamerán keresztül láthatjuk, kiegészítve a radaron látható szintetikus képet. Ott nem ténylegesen képet látunk, hanem pöttyöket, amik mozognak. Így a kettőt együtt láthatjuk".

Hangyál Gyula hozzátette: a toronyból, amikor rossz az idő, amúgy sem mindig lehet jól látni. Az érdekes pontokhoz, futópályához, a gurulóút kereszteződésekhez közel elhelyezett kamerák viszont akkor is behozzák a megfelelő képet, amikor rossz az idő. Az éjszakai kamerákkal pedig még éjszaka is igen kiválóan lehet látni.

A virtuális toronnyal a légi irányítók még több képet látnak, még pontosabb információval rendelkeznek. Továbbá ez nincs helyhez kötve, és persze költségkímélő, ha nem kell nagy betonkolosszusokat építeni. Nem beszélve arról, hogy ha valamilyen rendszert fel kell újítani, cserélni, akkor nem vagyunk ahhoz kötve, hogy húzzuk össze magunkat, amíg a berendezéseket kicserélik - fogalmazott.