A kormány új áruházlánc-sanyargató intézkedéscsomagjának egyik eleme, a százszázalékos vasárnapi pótlék fizetése, amit a szakszervezetek és a dolgozók is támogatnak majd, de a kis boltok tulajdonosai nem tudnak kifizetni, így ennek előírása a megbüntetni kívánt áruházláncok malmára hajtja a vizet - írja a Magyar Nemzet. A napilap mások mellett Sáling Józsefet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökét szólaltatta meg.

Sáling nem tartja jó ötletnek azt sem, hogy forgalom alapján írják elő, hány embert kell foglalkoztatnia egy cégnek. A nagy áruházat ötször hatékonyabbak, mint a kicsik, mert sokkal több terméket kínálnak. Nehéz megmagyarázni, miért kéne őket ezért büntetni. Ehelyett inkább azokra a cégekre kellene figyelni, amelyek nem fizetnek vasárnapi pótlékot és folytatni kellene a bérfejlesztést.

A szakszervezetei vezető kifogásolja azt is, hogy ötletszerűen avatkoznak be a cégek működésébe, mert annak kárát előbb-utóbb az alkalmazottak látják. Például a munkaadók elvesznek a bérből vagy részmunkaidőben kezdik el foglalkoztatni az embereiket, ahogy az sok más esetben megtörtént.

Az elhíresült parkolóadóval kapcsolatban szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a fejlett világban nincs ilyenre példa, még ha az USA-ban és Nagy-Britanniában történtek is halvány kísérletek ilyesmi bevezetésére. A Levegő Munkacsoport szerint inkább azt kellene számon kérni a parkolókat építő cégeken, hogy ültettek-e annyi fát - parkolóhelyenként három-négyet -, amennyit az előírások szerint ültetniük kellett volna.