Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP elnökének állításaival ellentétben az állami tulajdonban lévő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) egyetlen fillér hozamot sem fizetett ki tagjai számára a neki juttatott 136 milliárdos összeg után, és ilyen a 2015-ös üzleti tervében sem szerepel - áll a szervezet közleményében. Hozzáteszik: Csányi Sándor állításai nem értelmezhetők azért sem, mert az általa kifogásolt törvényből egyértelműen kiderül: az integrációs szervezet kizárólag a tagintézmények befizetéseinek arányában fizethetne hozamot, így a kifizetett hozam csaknem 100 százaléka a magyar állam vagyonát gyarapítaná (az SZHISZ vagyonának 99,75 százalékát a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a magyar állam bocsátotta a szervezet rendelkezésére).

Az SZHISZ-ben elhelyezett összeg és hozamai tehát az integrációs szervezetben maradnak, és szavatoló tőkeként szolgálnak a takarékszövetkezeti garanciaközösség biztonságos működtetéséhez, a takarékszövetkezetek tőkemegfelelésének folyamatos biztosításához - húzta alá a közlemény

Az új integrált takarékszövetkezeti rendszer, valamint a betétesek számára egyedülálló, kettős védelmet eredményező garanciaközösség létrehozásával egyértelműen teljesült az integrációs törvény egyik kiemelt célja, hogy jogilag és pénzügyileg is stabil lábakon álló, transzparensen működő takarékszövetkezeti intézményrendszer jöjjön létre - fogalmaz a dokumentum.

Ennek egyik első lépéseként - a magyar bankszektor történetében példa nélküli, teljes körű átvizsgálás nyomán - a Takarékbank és az SZHISZ megtisztították a takarékszövetkezeti szektort a szabálytalanul és felelőtlenül működő, ügyfeleiket és saját tulajdonosaikat is félrevezető, piackonform eszközökkel menthetetlenné vált pénzintézetektől. Az integrációból kizárt takarékok betéteseinek kártalanítása minden esetben a hatályos törvények előírásai szerint történt. A szövetkezeti hitelintézetek ugyanolyan tagjai és befizetői az Országos Betétbiztosítási Alapnak, mint bármely más pénzintézet, ezért az ő betéteseiket is megillette az OBA kártalanítása. A betétbiztosítási alap feltöltése pedig - piaci méretükkel arányosan - ugyanúgy sújtja a takarékszövetkezeteket, mint az OTP Bankot.

A radikálisan új alapokra épülő integráció nemcsak jogi és intézményi szempontból eredményes, de már kezdeti üzleti sikereket is fel tud mutatni. A tavalyi évben a Takarékbank Zrt. fennállásának legjobb eredményét érte el: adózott eredménye 2014-ben 2040 millió forintra emelkedett, miközben mérlegfőösszege 66 százalékkal, 800 milliárd forintra nőtt - áll az SZHISZ közleményében.