Tényleges tevékenysége alapján több tíz milliárd forintos veszteséget halmozott fel tavaly az öt állami víziközmű-szolgáltató cég - írja a Népszabadság. A lap az NFM parlamenti államtitkára, Fónagy János válaszából idéz, amelyet az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs írásbeli kérdéseire adott.

A legnagyobb, közel hatmilliárdos üzemi veszteség a Dunántúlon tevékenykedő DRV-nél keletkezett, a többi cég valamivel egymilliárd felett, illetve kissé az alatti mínuszt mutatott ki beszámolójának ezen a során. Volt egy üzemi szinten nyereséges cég is.

Az adózott eredmény minden cégnél nulla körül alakul, amire az ad magyarázatot, hogy a veszteséghez hasonló nagyságú "rendkívüli eredményt" könyveltek el. Erre a lap kérésére nem adtak magyarázatot a Magy Víziközmű Szövetségnél.

Küszöbön a leépítés

Az ágazat vállalatai az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése előtt nagyjából nullszaldósan működtek, hiányuk nagy részét a közműadó, a rezsicsökkentés és az ágazatra is kivetett iparűzési adó okozta. Ezt pótolják az Együtt szerint vélhetően számviteli trükkökkel nekik juttatott közpénzből.

Az Együtt információi szerint a kormány a hiányt részben 1500-2000 fős leépítéssel próbálja kivédeni, ami egyes cégeknél már meg is kezdődött Eközben az érintett cégektől jelentős megrendeléseket kap a kormány pr-kampányaiból is ismert, Fidesz közelinek tartott Kuna Tibor cége.