Elsőként fontos tudni, hogy az eljárás elindítása előtt kapunk egy fizetési felszólítást, kisebb összegű követelésnél pedig egy közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyást - közölte érdeklődésünkre dr. Bezzegh Edina, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogi előadója. Mint mondta, sokan elkövetik azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyják a levelet, márpedig az átvételtől számított 15 napon belül még lehet vitatni a követelést, vagy ellentmondással élni, ezt követően azonban hamar a végrehajtóval találhatjuk szembe magunkat.

Márpedig nekik számtalan eszközük van arra, hogy érvényesítsék a követelést: a leggyakoribb módszer, hogy a fizetésünkhöz nyúlnak. Bár a lehetőségeik korlátozottak, így is előfordulhat, hogy akár a bérünk 33 - de például tartásdíj, vagy tb ellátás érvényesítése esetén akár 50 - százalékát le tudják foglalni. Bezzegh hangsúlyozta, hogy a nyugdíjasok sem képeznek kivételt, ahogy a munkanélküli ellátás sem - igaz, ez utóbbiból maximum 33 százalékot vonhatnak "csak" le. Mentes viszont a letiltás alól az időskorúak ellátása, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj, az anyasági támogatás, a rokkantsági járadék, vagy a fogyatékossági támogatás.

Nem meglepő módon a banki folyószámlákhoz is hozzáférnek, ebben az esetben az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az ennek négyszerese közötti rész fele vonható végrehajtás alá. Fontos tudnivaló azonban, hogy ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, akkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő részből is levonhatnak további 50 százalékot.

A kocsit viszik először

Amennyiben a pénzügyi vagyonunk nem elégséges a követelés kielégítésére, úgy a végrehajtó az ingó és ingatlan vagyon felé fordítják a figyelmüket - mondta Bezzegh, majd hozzátette, hogy általában az autót viszik először, ezt követik az egyéb ingóságok. Nem elhanyagolható tényező, hogy ezeket a tárgyakhoz viszonylag hamar hozzányúlhatnak a végrehajtók: amennyiben a jogosult megfizeti a végrehajtó költségét, úgy 30 napon belül sor kerül az ingó vagyontárgyak foglalására, vagy amennyiben a végrehajtható okiratot postán kézbesítették, a kézbesítéstől számított 45 napon belül kell az ingófoglalást elvégezni.

Mikor veszítjük el a lakást?

Amennyiben annak költségeit a jogosult megelőlegezi, az ingatlan lefoglalására igen rövid időn belül, 3 munkanapon belül sor kerülhet. A végrehajtó ebben az esetben az ingatlan lefoglalása végett megkeresi az ingatlanügyi hatóságot, hogy a végrehajtási jogot jegyezze be az ingatlan-nyilvántartásba. A foglalás a végrehajtási jog bejegyzésével valósul meg. A végrehajtó a lefoglalt ingatlan értékesítése iránt akkor intézkedhet, ha a követelés viszonylag rövidebb időn belüli behajtása másképpen nem lehetséges, és a végrehajtási jog bejegyzéséről szóló határozatnak a végrehajtó részére történt kézbesítésétől számított 45 nap eltelt.

Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni egy ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában - mondta a jogi előadó, majd hozzátette, hogy ez a kérdés akkor merülhet fel, ha az adós más személyekkel él együtt, és az ő vagyontárgyai is fellelhetők a foglalás során. Ez a szabály azonban nem vonatkozik a házastársak vagyontárgyaira, kivéve, ha kétséget kizáróan igazoljuk, hogy a szóban levő vagyontárgy nem a házastársi vagyonközösséghez tartozik.

Amihez nem nyúlhatnak

Szerencsére vannak olyan vagyontárgyak is, amelyekhez semmilyen körülmények között nem nyúlhat a végrehajtó: ilyenek azok az eszközök, amelyek nélkül az adós foglalkozásának (hivatásának) gyakorlása lehetetlenné válik, így különösen a nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver, szállítóeszköz. Mentes a végrehajtás alól továbbá a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz, így különösen a tankönyv, a tanszer, vagy akár a hangszer.

Az egyes ruházati cikkek közül 3 felsőruházat, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli van tiltólistán, de a törvény szerint megtarthatjuk még a szükséges ágyneműt (személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal), az adós háztartásához tartozók számának megfelelően szükséges bútort, legfeljebb 3 asztalt és 3 szekrényt vagy azonos célt szolgáló más bútort, személyenként 1 ágyat vagy más fekvőhelyet és 1 széket vagy más ülőbútort, a szükséges fűtő- és világító eszközöket, az adós háztartásához nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelések, továbbá 1 hűtőgépet vagy fagyasztószekrényt és 1 mosógépet.

Ezen kívül nem nyúlhatnak az adós betegsége és testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszerekhez, gyógyászati és technikai segédeszközökhöz, a mozgásában korlátozott adós gépjárművéhez, az adós háztartásához tartozó kiskorú gyermek által használt - jellegénél fogva gyermekek részére szolgáló - tárgyhoz, az adós és a háztartásához tartozók részére 1 hónapra szükséges élelmiszerhez, illetve 3 hónapra szükséges tüzelőanyaghoz.