Az egyetemes útdíjszolgáltató, aki valamennyi e-útdíj fizetésre kötelezett számára köteles biztosítani az úthasználati jogosultság megszerzésének lehetőségét, viszonteladót is igénybe vehet. Egyebek mellett ezt tartalmazza Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter módosító javaslata, amely vasárnap került fel az Országgyűlés honlapjára.

A módosító csomag szerint az egyetemes útdíjszolgáltató átalány költségtérítést fizet alvállalkozóinak. Ennek nagyságát majd rendelet határozza meg. Arról is rendelkezne az indítvány, hogy mi történik akkor, ha elromlik a járműben a fedélzeti eszköz, amely gyűjti és továbbítja a díjfizetéshez szükséges adatokat. Ebben az esetben csak viszonylati jegy váltásával haladhat a jármű jogszerűen az úton.

Az útdíjtörvény érinti a közúti közlekedésről szóló jogszabály reklámtáblákra vonatkozó passzusát is. Az általános tiltás így szól: gépjárművek közlekedésére szolgáló közút lakott térületen kívüli szakasza mellett nem lehet reklámtábla, reklámhordozó vagy egyéb reklámcélú berendezés. Ezt előbb úgy oldotta fel egy módosítás, hogy a 2010. december 31-ig építési engedéllyel, közútkezelői hozzájárulással, a nem gyorsforgalmi utak mentén kihelyezett legfeljebb 12 A/0-ás ív méretű (12 négyzetméteres) reklámfelület elhelyezésére alkalmas tábla 2015. január 1-ig kivételesen fenntartható. A miniszter javaslata voszont korlátlan ideig fenntarthatóvá teszi ezeket a táblákat.

Az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló előterjesztésről a tervek szerint hétfőn határoz az Országgyűlés.