A 100 éves hagyománnyal rendelkező és a világpiacon vezető szerepet játszó autóipari ZF 31 milliárd forintos beruházást hajt végre Egerben, a beruházáshoz annak nagyságára és a teremtett munkahelyek nagy számára tekintettel a magyar kormány 6,7 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Tavaly volt a legmagasabb a magyar export, a külkereskedelmi aktívum, és 2016-ban a magyar autóipar rekordot döntött, 7874 milliárd forint termelési értéket állított elő - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A ZF Hungária most 900-1000 dolgozót foglalkoztat, amióta Egerben működnek, kis híján 1,5 millió sebességváltót gyártottak.

Az új projekt révén teljesen új csúcstechnológiát hoz a ZF Magyarországra. Ez kedvező lesz a beszállító kis- és közepes cégeknek is, ennek a technológiának most 2 százalékos a magyarországi beszállítói hányada, de a ZF Hungária ezt az arányt rövid időn belül 15 százalékra akarja növelni.

A  beruházás megvalósulása után az ott gyártott sebességváltók mind exportra kerülnek, ez azt jelenti, hogy a ZF beruházásának az eredményeként évi 200 milliárd forinttal nő a magyar export - mondta Szijjártó Péter.