Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nestlé Európában 2020-ig 18 ezer tonnával kevesebb cukrot használ fel. A döntés eredményeként termékeik cukortartalma három év alatt átlagosan 5 százalékkal fog csökkenni - írta közleményében a Nestlé Hungária Kft.

Amíg Európában három gyermekből egy túlsúlyos, világos számunkra, hogy még többet kell tennünk azért, hogy kiegyensúlyozottabb összetételű termékeket kínáljunk, és felhívjuk a figyelmet az aktív életmódra - közölte Marco Settembri, a Nestlé EMENA (Európa, Közel-Kelet és Észak-Afrika) zónájának vezetője Máltán, az Európai Unió gyermekelhízásról rendezett konferenciáján. (A cégek, melyek akár egész Magyarországot zsebre vághatnák.)

A magyar termékek is változtak

A Nestlé Magyarországon is csökkentette számos, főként gyermekeknek szánt termékük cukortartalmát. Nemrégiben került például piacra az az új Nesquik kakaóitalpor, amely a korábbi receptúrához képest 50 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz. Magyarország az első országok között volt, ahol ezt az új terméket bevezették, sőt a fejlesztésben is részt vettek hazai szakemberek - olvasható a közleményben. A gyermekeknek szánt reggelizőpelyhekben 2014 év végére adagonként 9 grammra mérséklődött a cukor.

A Nestlé Magyarországon három üzemet működtet, amelyekben több mint 2000 munkavállaló dolgozik. Szerencsen instant kávét és kakaót, Diósgyőrben üreges csokoládéfigurákat, Bükön pedig jellemzően magyar mezőgazdasági alapanyagok felhasználásával állateledelt állít elő. Regionális gyártótevékenységével meghatározó szereplője a magyar élelmiszerexportnak. A Magyarországon gyártott termékeit a világ több mint 40 országába exportálja.

A vállalat az állandó kutatás-fejlesztései révén folyamatosan csökkenti termékei cukor-, só- és zsírtartalmát, ezzel együtt növeli olyan hasznos összetevők, mint például a teljes értékű gabona arányát. Az innovációs tevékenység legfrissebb eredménye, hogy akár 40 százalékkal is tudják csökkenteni az általuk gyártott édességek cukortartalmát, miközben azok megszokott íze megmarad. A Nestlé csak az elmúlt három évben már több mint 11 ezer tonnával csökkentette termékei cukortartalmát Európában.

Egységes uniós irányelv kellene

A Nestlé egyetért az EU Bizottsággal és az uniós tagállamokkal abban, hogy 2017 végéig akciótervet kell készíteni az élelmiszerek hozzáadott cukortartalmának csökkentésére. Mivel már több ország dolgozik e cél elérésén, a Nestlé azt szorgalmazza, hogy a munkát az Európai Unió koordinálja, és minden országra érvényes egységes irányelvet alkosson. Ezzel lehetne ösztönözni az innovációt, és ez nagy lépést jelentene az egészségesebb Európa felé vezető úton - véli a Nestlé.