Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg a top-50 magyarországi autóipari cég - amelyből mindössze három van hazai többségi tulajdonban - jóval magasabb bruttó bért fizet, mint a kisebb külföldi vagy hazai vállalatok és termelékenységük is jóval nagyobb, a kettő aránya nincs összhangban. A KFIB kutatása szerint a legnagyobb ötven cég havi 354 ezer forint bruttó bért fizet, míg a kisebb külföldiek 221, a magyar cégek pedig 195 ezer forintot.

A nagy cégek éves termelékenysége 18,8 millió forint egy főre vetítve, míg a kisebb cégeké alig több mint 5 millió forint.

Az intézet készített egy grafikont, amelyen felrajzolta, hogy a régiós autóipari cégek a termelékenységükhöz képest milyen bért fizet és kiderült, hogy az 50 legnagyobb magyarországi vállalatok jóval a virtuális egyenes alatt fizetnek.

Kép: A termelékenységgel arányos munkavállalói jövedelmek

Érdekes viszont, hogy a kisebb hazai és külföldi cégek a termelékenységükhöz képest erőn felül fizetik a jóval alacsonyabb béreket is. Ennek oka az alacsony termelékenység. A nagyobb cégek arányosan alacsony bérfizetési gyakorlata a teljes hazai átlagot is lehúzza.

Tőke van, csak nem jól használják

Romhányi Balázs felhívta a figyelmet egy másik szomorú tényre. Sokan indokolják a magyar vállalatok alacsony termelékenységét azzal, hogy alacsony a tőkeellátottságuk. A top-50 vállalaton kívül eső külföldi cégek tőkeellátottsága 6,1 millió forint egy munkavállalóra vetítve, míg a magyaroké 7,9. A termelékenységük ugyanakkor 5,2 millió forint/fő, szemben a külföldiek 5,3 milliójával. Vagyis 30 százalékkal nagyobb tőkeellátottság mellett kicsivel kisebb termelékenységet tudnak csak elérni.

Forrás: KFIB