Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Május 29-én, hétfőn újabb emlékérmék jelennek meg: az 1867-es kiegyezés 150. évfordulójára egy 20 ezer forintos és egy 2 ezer forintos.

Ezt már eddig is tudni lehetett a jegybank idei emlékérme-kibocsátási tervéből, de most megjelent a Magyar Közlönyben az érmékről szóló rendelet (pdf), ebből pedig kiderül, hogyan néznek ki.

A 20 ezer forint névértékű, ezüstből készült - közel 80 grammos és több mint 5 centi átmérőjű - emlékérme széle speciális, a recék csúcsa ugyanis homorúan ívelt.

Az emlékérme előlapján, többek között Deák Ferenc féloldalas portréja, a hátlapon pedig Erzsébet királyné és I. Ferenc József féloldalas portréja látható, emellett mindkét oldalon látszik a az Osztrák-Magyar Monarchia kiscímerének egy részlete. A 150. évfordulóra utal a hátlapon a két évszám, amelyeket a 7-es szám köt össze. (A címlapképen látható ez az érme elő- és hátlapja.)

A kiegyezés emlékére készült másik, rézötvözetű érme névértéke 2000 forint, az előlap és a hátlap megegyezik a másik érmével. Az érméket Kósa István tervezőművész tervezte.