Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A réginél barnásabb új kétezres és a sárgás új ötezres címleteket a lakosság csak március 1-jétől kezdi el használni, de a korábbiak bevonása jogilag már megkezdődött. Nemcsak arról van szó, hogy az elhasználódott régi bankjegyeket fokozatosan kivonják a forgalomból, hanem a készpénzelfogadó automatákat is elkezdték átállítani az új formátumra.

Rövid idő alatt problémamentesen felkészítették a váltásra a folyamatosan forgalomba kerülő, új bankjegyeket kezelő automatákat - tudta meg a Magyar Idők a Magyar Nemzeti Banktól. A cserét egyrészről az elhasználódás, másrészről a fejlettebb hamisítást megelőző óvintézkedések indokolják.

Első lépésben a bankjegyfeldolgozó és -befizetőgépekhez adtak tesztbankjegyeket. Ilyenkor az automaták szoftvereit frissítik, majd az új programokat az MNB ellenőrzi. A tesztbankókat általában 100 darabos csomagban adják át.

Az új kétezrest és ötezrest már tavaly november közepén bemutatta a jegybank és azóta törvényes fizetőeszköznek számítanak. Akkor jelent meg az új bankók kibocsátásáról és a régiek bevonásáról szóló rendelet is, eszerint július 31-én vonják ki teljesen a régi 2-5000 forintos címleteket, addig fizessen velük. Azt követően pedig három évig már csak a bankok, a posták és a jegybank cseréli azokat új bankjegyre. Aki esetleg ebből a határidőből is kicsúszik az 2037. július 31-ig a jegybankban kaphat értük újakat.

December 31-ig a régi 20 000 forintosakat is lecserélik.