A vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index eredménye szerint alacsony a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya.

Jelenleg stagnál a kis- és középvállalkozások (kkv-k) beruházási kedve, tízből négy vállalkozás készül fejleszteni a következő egy évben. Az MNB növekedési hitelprogram (nhp) kifutásával feltehetően megtorpan a cégek beruházási hajlandósága, de a fogyasztás folyamatos bővülése, az uniós források és a még két évig elérhető uniós garanciaprogram (COSME) mind hozzájárulhat a beruházások jelenlegi szinten tartásához vagy akár emelkedéséhez - mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A cégek legnagyobb része - az előző negyedévhez hasonlóan - informatikai beruházásokra készül (18 százalék), miközben a gépek, berendezések fejlesztését tervezők aránya 12 százalékról 17 százalékra ugrott, a gépjárműpark korszerűsítésére pedig minden tizedik kkv készül.

A vállalkozások mérete alapvetően meghatározza a beruházási szándékot, ami a középvállalkozásoknál erőteljesen, 48 százalékról 60 százalékra ugrott. A mikrovállalkozásoknál csupán kisebb mértékű növekedés történt (40-ről 42 százaléka), miközben a kisvállalkozások fejlesztési kedve 43 százalékról 36 százalékra zsugorodott.

Míg a mikrovállalkozásoknál az it, a kisvállalkozásoknál pedig a gépek, berendezések korszerűsítésére készülnek a legtöbben, addig a középvállalkozások e két területre fókuszálnak szinte megegyező arányban.

A különböző ágazatok közül egyedül a kereskedelemben készülnek az átlagnál alacsonyabb arányban fejleszteni (31 százalék). A szolgáltató szektorban ez az arány 43, a mezőgazdaságnál 47, az iparban pedig 50 százalék.

A beruházási hajlandóság a cég területi elhelyezkedésétől is nagymértékben függ. Míg Nyugat-Dunántúlon a cégek több mint fele (55 százalék) tervez valamilyen fejlesztést, addig Pest megyében mindössze 31 százalék ez az arány - derül kik a felmérésből.