Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzemben kóser libamáj és hízott liba termékek készülnek majd, elsősorban külpiacokra, de természetesen cél a hazai kereslet kiszolgálása is. A friss és fagyasztott baromfi termékeket az Európai Unióba és Izraelbe exportálják, a későbbi tervek között szerepel a tengerentúli piacon való megjelenés is - közölte Nógrádi Bálint.

A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) többségi tulajdonában lévő, 2014-ben alapított QP Kft. beruházásának első szakaszához az állami Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 1,75 milliárd forintnyi hitelt nyújt.

A budapesti székhelyű Quality Poultry Kft. fő tevékenysége a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, de bejegyzett tevékenysége a húsfeldolgozás és a húskészítmény gyártása is - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A minősített többségi tulajdonosa az EMIH, de tag benne az izraeli Avraham Jaakov David is. A 2014-ben hárommillió forint törzstőkével létrehozott cég jelenleg két főt foglalkoztat, 2015-ben mindössze 1,3 milliós forgalmat ért el. A 2015-ös beszámolója szerint 300 millió forintot tett ki a kötelezettségállománya. Az Eximbank 2016 augusztusában jegyzett be zálogjogot a két tulajdonos üzletrészére.

A beruházás folytatásaként - várhatóan 2018-ra - 700-800 millió forintból egy feldolgozó üzemet alakítanak ki, amely szélesíti a termékskálát és lehetővé teszi magasabb hozzáadott értékű árucikkek előállítását. A kormány döntése alapján ennek elkészültével legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást kaphat a fejlesztés.

A hátrányos helyzetű településen az egykori konzervgyár területén épülő üzem első fázisa - amely kivitelezése január végére fejeződik be - száz új munkahelyet teremt. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel küzdő községben a projekt egésze pedig 260 új állás létrehozását biztosítja.

A kóser vágóhídon a tervek szerint napi 2400 hízott libát dolgoznak majd fel, ennek köszönhetően 15 százalékkal nőhet az utóbbi években csökkenő, egyébként komoly hagyományokkal rendelkező hízott liba hazai tenyésztése. Az üzemben feldolgozott baromfit a régióból - elsősorban Csongrád és Bács-Kiskun megyéből - vásárolják majd.

Jászberény után a világon a második olyan üzem lesz a csengelei, melynek kifejezetten a kóser libamáj és hízott liba termékek jelentik a fő profilját. Az üzemben a kóserségi előírásokat maximálisan betartják, így a baromfitenyésztés és feldolgozás lépései a lehető legkíméletesebb módszerekkel történnek - tudatta az ügyvezető.