Az adózás utáni nyereség emelkedése a jobb üzleti teljesítménynek, a nagyobb ügyfélszámnak, az alacsony hitelezési költségeknek, valamint a bankadó és a társasági adó alacsonyabb szintjének köszönhető. A K&H 57 milliárd forint új hitelt folyósított az első negyedévben - írja az MTI.

A bank saját tőkéje tovább emelkedett, az egy évvel korábbi 234 milliárd forintról az idei első negyedév végére 269 milliárd forintra, emiatt a tőkearányos megtérülés enyhén csökkent: az egy évvel korábbi 16,5 százalékról 15,4 százalékra mérséklődött - mondta a vezérigazgató.

Éves összehasonlításban a kkv-knak és a nagyvállalatoknak nyújtott hitelek állománya 23 milliárd forinttal, 3 százalékkal nőtt. A 2017 első negyedévi 57 milliárd forint leszerződött állománnyal és 13,1 százalékos piaci részesedésével a K&H a növekedési hitelprogram egyik legaktívabb résztvevője maradt.

A növekedési hitelprogram kivezetése után is vonzó, fix kamatozású hiteleket kínál a bank - tette hozzá Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője.

A bank hitelpiaci részesedése egy év alatt 9,8 százalékról 10,1 százalékra emelkedett, a hitelállomány 2,5 százalékkal nőtt, az idei első negyedév végén 1287 milliárd forintra rúgott. Az ügyfélbetétek állománya pedig 11,1 százalékkal 2017 március végére 2102 milliárd forintra nőtt.

A bank az első negyedévben 19,5 milliárd forintnyi jelzáloghitelt folyósított, ami 39 százalékos növekedés éves összevetésben, ezzel a pénzintézet részesedése az újonnan kihelyezett lakáscélú hitelek piacán 15,3 százalékot ért el. Emellett 5,6 milliárd forint személyi hitelt nyújtottak, ez 113 százalékos emelkedés éves összehasonlításban, az újonnan kihelyezett személyi hitelek piacán a bank piaci részesedése 9,4 százalék - ismertette a vezérigazgató. A pénzintézet 804 csok-kérelmet fogadott be az idei első három hónap alatt, ezek 2,2 milliárd forintra szólnak, és 639 hitelkérelem kapcsolódott hozzájuk.

Gombás Attila kérdésre elmondta: a jegybank által meghirdetett fogyasztóbarát hiteleknél megkívánt 3,5 százalékos maximális kamatfelárnak már most nagyjából megfelelnek a bank hitelei.