Gondoljuk meg, milyen nagy járművezetői és szerelői állománya van a BKV-nak. Azt senki be ne vegye már, hogy százával-ezrével fog a Volán átvenni BKV-dolgozókat, mert ennyi emberre nincs szüksége. Ami a külföldi munkavállalást illeti, pár tucat embert kivéve merő illúzió nyelvtudás, lakhatás, helyismeret nélkül - nyilatkozta az Indexnek adott interjújában Tarlós István a közlekedési vállalat bértárgyalásaival, létszámhiányával kapcsolatban.

Sem attól nem tart, hogy tömegesen mennének át dolgozók a BKV-tól a Volán-társaságokhoz, sem attól, hogy a bécsi metrófelújítás és közlekedési fejlesztések szívnák el a munkaerőt. Azt viszont hangsúlyozta, kiáll az önkormányzati dolgozók bérrendezése mellett. Ugyanakkora emelést akar nekik is, mint a közvetlen állami alkalmazottaknak, azonban ehhez egyelőre hiányoznak a források. Tarlós szerint ezt az általa 30 milliárd forintra becsült tételt az államnak kell biztosítani.

Lesz 3-as metró felújítás

A főpolgármester elmondta, nem kapott olyan szakvéleményt eddig, amely szerint életveszélyes lenne a hármas metró. Amint ilyet kapna, azonnal leállítaná a járatokat. Szerinte aki ennek az ellenkezőjét mondja, az rémhíreket terjeszt. A felújításról azt mondta, hogy "2012 óta azon kínlódik a főváros, hogy elindítsa."

Az engedélyezési tervek pályáztatását időspórolással magyarázta, azt pedig elismerte, hogy  ilyen mértékű túlárazottságra nem számított senki. Körülbelül 50 milliárd forinttal drágább ajánlatok érkeztek, mint amire fedezete volt a fővárosnak.

Jogszabály-változással magyarázta azt, hogy a napokban visszavontak egy újabb metrófelújítási pályázatot. Azt is elmondta, hogy a 3-as metróra megvan, meglesz a forrás, és bízik benne, hogy a kiviteli tervekre most nem túlárazott pályázatok érkeznek majd.

Nem építenek olyan gátat, ami értékeket veszélyeztet

A part menti nyomvonal sokkal olcsóbb, és egy csomó olyan ingatlan (családi ház, sportlétesítmény) van a hullámtérben, amit meg kellene védeni - reagált a Római-partra tervezett mobilgáttal kapcsolatban, melyet a helyiek elleneznek. Tarlós elmondta, hogy a Nánási út változat 7 milliárd forinttal kerülne többe és nem védené meg a parton lévő házakat, csónakházakat.

Arra, hogy az emberek megakarják védeni a vadregényes, természetközeli Római-partot, azt mondta:

Lehet ilyeneket mondani. De a lényeg, hogy ez azt jelenti, hogy a sok évtizedes értékekből semmi ne kapjon védelmet. Ezzel rászorítanák a fővárost egy tudatos károkozásra.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt héten elhangzott tőle, nem biztos, hogy indul a következő választáson azt mondta, hogy még nem döntötte el a kérdést. Arról sem akart beszélni, hogy kiket tartana a lehetséges utódjának.