Szekszárdon hét ügyben, többek között csalás, sikkasztás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen - írja a feljelentések jegyzőkönyvére hivatkozva a Magyar idők.

Ahogy a Napi.hu beszámolt róla a feljelentéseket az Alexandra könyves cégek, a nagykereskedő Könyvbazár Kft., majd a kiskereskedő Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Kft. vezetője, Somogyi Ferenc tette a feltárt szabálytalanságok miatt.

A feljelentés nyomán a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elfogultságot jelentett be, miután a PMSC Sport Kft.-ben - amelyben tulajdonos a helyi önkormányzat is - együtt tevékenykedett Pécs labdarúgásáért Matyi Dezsővel (az Alexandra könyves cégcsoport alapítója, résztulajdonosa - a szerk). Az ORFK bűnügyi főigazgatója helyt adott az elfogultsági kérelemnek, és a cégcsoporttal kapcsolatos nyomozásokra a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki - írja a napilap.

Az átvilágítás során a Rainbow könyvelésében szinte azonnal 240 millió forintos hiányt tártak fel. "Aztán kiderült, miközben a cég nem tudta kifizetni a tartozásait, a hiányzó, mintegy negyedmilliárd forintot évi öt százalék kamatra kölcsönadták. A feljelentések egyike közel másfél milliárdos sikkasztás alapos gyanúját vetette fel. Mellékletéből kiolvasható, hogy a válságkezelő rábukkant azokra az iratokra, melyek szerint a Rainbow és a Könyvbazár nevében lejárt határidejű, értéktelen sportutalványokat vásároltak, amire hivatkozva aztán egy év alatt 1,436 milliárd forintot vettek ki a cégből" - írja a jegyzőkönyvek alapján a kormányközeli napilap.

A utolsó feljelentés azért született az újság szerint, mert a Rainbow és a Könyvbazár informatikai rendszerét kezelő vállalkozás nem adta ki a PD Consultingnak a rendszerekhez való hozzáférést.

A Könyvbazár és a Rainbow közti elszámolási vitában mindkét fél bejelentette már a sajtóban, hogy tettek feljelentést. A Könyvbazárt vezető Matyi Dezső jogi képviselője azt közölte, hogy az üzletember azok ellen tett feljelentést, akik szerinte becsapták, s akik miatt felgyűlt a könyvesbolt-hálózat milliárdos tartozása. Matyi valószínűsíthetően a Pécsi Direkt adósságrendezése és reorganizációja során bevont szakértőkre és a Rainbow-ban tavaly szeptember óta 50 százalékos részesedéssel rendelkező Wolf-CRS Kft. tulajdonosára utalhatott.

A Pécsi Direkt ügyében is nyomoznak

Az Alexandra hálózatot működtető egykori központi céget, a Matyi Dezső vezette vállalkozást, a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-t érintően is nyomoz a hatóság - számolt be korábban a Napi.hu. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya - a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség nyomozás-felügyelete mellett - 2015. április 30-a óta folytat nyomozást csődbűncselekmény bűntette miatt a Pécsi Direkt Kft. és több kapcsolt vállalkozása, így a Könyvbazár és a Rainbow érintettségével. A feljelentést két bank tette; az ügyben gyanúsított nincs - közölte korábban lapunkkal Gasz Péter, a főügyészség helyettes szóvivője.

A Pécsi Direkt felszámolója, a Kvantál Kft. február elején jelentette be, hogy a megállapítása szerint a Pécsi Direkt felszámolása előtt az Alexandra vagyonát "átjátszották" új vállalkozásokba (Könyvbazár, Rainbow). Az ügyben csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt indított nyomozást a NAV, amely most is zajlik.