Darabjaira hullhat a Romániát Bulgáriával összekötő vadonatúj Duna-híd − állítja a bolgár közlekedési minisztérium, amely azt követően kezdett vizsgálódni, hogy pár napja hatalmas kátyú jelent meg a Vidin felé vezető oldalon. A probléma nagyobb, mint az aszfalton keletkezett lyuk, a szakemberek összesen húsz súlyos hibát fedezetek fel a forgalomnak júniusban átadott szerkezeten − mondta Danail Papazov bolgár közlekedési miniszter.

A burkolaton megjelent repedések nyomán a víz beszivárgott a híd belsejébe, ami fagy esetén súlyos szerkezeti károkat okozhat, nem működik a közvilágítás és a jelzőlámpák sem. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a kivitelező spanyol FCC vállalat munkáját helyi és nemzetközi szakbizottság is tanúsította, a szerződésben pedig nem található garanciára vonatkozó klauzula − mondta Papazov.

A IV. páneurópai folyosó részeként a Calafatot Vidinnel összekötő híd 282 millió euróból épült, amelyből 106 milliót az EU állt. A befektetés becslések szerint 12−15 év alatt térül meg, a járművek 6−37 eurós hídhasználati díjat fizetnek. Az átadást követő évben 415 ezer jármű és közel ötezer vonat kelhet át a hídon. Az 1,8 kilométer hosszú, kétszer két sávos, vasúti, gyalogos és biciklis közlekedést is lehetővé tévő híd építését a kilencvenes években kezdték, a munkálatokat azonban több alkalommal is felfüggesztették.